Bami-lux

Bami-lux is Indische bami die rijk gevuld is met groenten, kip en garnalen en om die reden de toevoeging lux kreeg van Tante Ina. Haar kookkunst leeft gelukkig voort in sommige van haar naasten, die zij met strenge hand opvoedde in de Javaanse keukenleer. Het geheim van niet-vette bami is dat groenten, vlees en garnalen op hoog vuur worden gebakken in weinig vet en zonder ze te laten aanbranden. Om dat te bereiken kan bami het best gemaakt worden in een braadpan met dikke (gelaagde) bodem zodat de hitte gelijkmatig wordt verspreid én de ingrediënten goed kunnen worden omgeschept zonder dat ze overboord gaan. Van Tante Ina's volgeling mag er geen zout door het kookwater van de bami worden gedaan maar dat deed ik wel, want flauwe mie blijft tot het eind toe flauwe mie. Bereiding: Breng het water voor de mie aan de kook; breek de gedroogde mie vooraf eenmaal doormidden. Snijd het spek in dobbelsteentjes (liever geen kant-en-klare dobbelsteenjes uit de supermarkt). Verhit de olie in een braadpan op hoog vuur en bak hierin al roerend de spekblokjes enigszins uit zonder ze hard te laten worden. Voeg de kip toe en bak al roerend mee tot de blokjes vrijwel gaar zijn. Voeg de garnalen toe en bak al roerend mee tot vrijwel gaar. Kook intussen de mie bijtgaar in circa 3 minuten (zie de verpakking) en giet ze af. Voeg de uien toe aan de pan, bak ze 1-2 minuten mee alvorens witte kool en prei toe te voegen. Bak alles al roerend bijtgaar en knapperig in enkele minuten en voeg op het laatst de selderij toe. Schep dan met een schuimspaan snel de uitgelekte mie door het vlees/groentemengsel en breng de bami op smaak met citroensap en ketjap manis. Klaar. Geef er pikante emping bij en zoetzure salade (recept gisteren). Tante Ina bedekte de bami-lux nog met smalle reepjes flinterdunne omelet.

Morgen: zuurkool

    • Florine Boucher