Als een popster met geld strooit

Werken noemt hij het: geld uitdelen aan het publiek. Ter vergroting van de eigen faam bankbiljetten weggeven die voor de meeste fans een weeksalaris vertegenwoordigen.

Popzanger Douk Saga is de populairste man van Ivoorkust en niet alleen omdat hij vorig jaar veel succes had met de hit Couper-décaler, een sindsdien alomtegenwoordig liedje met een bijbehorende dans die je moet beheersen als je erbij wilt horen.

Op het eerste grote concert van Douk Saga kwam zaterdag half Abidjan af. Het verhaal deed de ronde dat hij eerder die week zeven miljoen franc CFA (tienduizend euro) uit een geldautomaat had gehaald. Maar de meest gehypete nacht van het jaar liep uit op een drama. Megaster Douk Saga wil nu nooit meer `werken'.

Normaliter geeft het publiek in Afrika als teken van aanmoediging of bewondering geld aan een artiest door het podium op te lopen en hem een bankbiljet op het zwetende voorhoofd te plakken. De flamboyante Douk Saga heeft het omgedraaid. Zaterdag ging hij zonder nog maar een noot gezongen te hebben in een fauteuil op het podium zitten met aan zijn voeten een wasteil vol bankbiljetten. Ook had hij veertig paar luxe schoenen en een koffer met designerkleding bij zich.

De show is dan al een paar uur aan de gang, met deejays en andere sterren. Drie paar schoenen vliegen een hysterische menigte in. Maar de `arbeid' van Douk Saga is nog niet begonnen of de elektriciteit valt uit. Totale duisternis. De paniek is groot. Douk Saga denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft. Zijn gouden kettingen, zijn horloge, zijn schoenen: alles wordt door een onzichtbare hand afgerukt. Erger, de wasteil en de koffer verdwijnen.

Na tien minuten gaat het licht weer aan. Het spektakel wordt afgelast als Douk Saga in veiligheid is gebracht. Het is een klein wonder dat de teleurgestelde fans zonder relschoppen naar huis gaan. Volgens de popster zijn de saboteurs er met 6,7 miljoen CFA vandoor.

Gisteren verklaarde Douk Saga, die bij hoog en laag beweert dat hij niet rijk is, in een interview dat hij een pauze van de showbizz neemt. Commentatoren spreken al maanden schande van zijn patserige gedrag in een land waar de meerderheid van de bevolking onder de armoedegrens leeft, ofwel minder dan een euro per dag.

Dankzij het incident heeft Douk Saga eindelijk het licht gezien.

,,Er komen allerlei mensen naar je toe die doen alsof ze je leuk vinden, maar in werkelijkheid gaat het hun alleen om het geld. Ik voel me niet langer veilig. En ik ga ook nooit meer naar de buurten waar mensen op mijn auto springen en schreeuwen: `Je moet werken! Je moet werken!'''