ABN Amro verkoopt Leaseplan

ABN Amro verkoopt haar autoleasebedrijf Leaseplan voor 2,13 miljard euro aan een consortium geleid door het Duitse Volkswagen. De bank wil de transactie deze zomer afronden.

De verkoop van Leaseplan komt niet als een verrassing. ABN Amro had al eerder aangegeven het autobedrijf niet meer als kernactiviteit te beschouwen. Enige jaren geleden was Volkswagen ook al geïnteresseerd in de dochteronderneming, maar de verkoop ketste toen om onduidelijke redenen af.

De Duitsers hebben nu twee partners gevonden om Leaseplan te kopen. Het bedrijf komt voor de helft in handen van Volkswagen en de resterende 50 procent gaat naar investeringsmaatschappijen uit het Midden-Oosten.

De Mubadala Development Company, een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten die volledig in staatshanden is, krijgt 25 procent in Leaseplan. De derde investeerder is de Olayan Group. Deze onderneming, die de laatste 25 procent in Leaseplan koopt, heeft haar hoofdzetel in het Griekse Athene, maar beschouwt Saoedi-Arabië, waar men belangen heeft in meer dan veertig bedrijven, als de thuismarkt.

Voor Volkswagen gaat het niet zo maar om een transactie. De samenwerking met de Arabieren is onderdeel van ambitieuze plannen. Topman Bernd Pischetsrieder van Volkswagen zei vanmorgen dat het emiraat Abu Dhabi interesse heeft om aandeelhouder te worden van Volkswagen.

Leaseplan is een grote speler in de markt voor leaseauto's. Het is actief in 26 landen, heeft ruim 7.000 werknemers, en het aantal voertuigen onder beheer bedraagt 1,2 miljoen. Volgens ABN Amro, dat 2 miljard euro in contanten krijgt en 130 miljoen euro in de vorm van een dividend, is Leaseplan Europees marktleider op het gebied van de `multi-brand operationele autolease' en is het een van 's werelds toonaangevende aanbieders van diensten voor wagenparkbeheer. Leaseplan boekte vorig jaar een nettowinst van 192 miljoen euro, een stijging van 7 procent.

ABN Amro's financieel directeur Tom de Swaan zei in een persbericht dat Leaseplan een gezonde onderneming is, die wordt verkocht omdat ze niet meer past in de strategie van de bank. ,,Het is beter dat Leaseplan onderdeel wordt van een groep waarbinnen wagenparkbeheer wordt beschouwd als een belangrijke activiteit van strategisch belang'', aldus De Swaan.

De bestuursvoorzitter van Leaseplan, Hugo Levecke, zei in dezelfde verklaring zeer ingenomen te zijn met de verkoop. Op de Amsterdamse beurs werd het nieuws goed ontvangen. Het aandeel ABN Amro was een van de belangrijkste stijgers en stond rond het middaguur op een winst van 1,1 procent op 18,52 euro.

ABN AMRO: pagina 16