Zoetzure salade

Deze salade van rauwe harde groenten dankt zijn aangename frisheid aan het citroensap en een kleine hoeveelheid suiker waarin hij een uurtje moet macereren. Het recept voor deze salade is afkomstig van een Javaanse die niet meer leeft maar wier kunnen gelukkig voortleeft in haar meest trouwe leerling die vol gloed over haar kan vertellen. Het is een mooi ogende salade die goed past bij een zelfgemaakte bami waarin veel groente is verwerkt in combinatie met kip en garnalen. Het recept voor die luxe bami is morgen aan de beurt. Koop daarvoor alvast een pak importbami (dunne ronde eiermie van tarwemeel), een hele kipfilet, een stuk goed ontbijtspek, 100 gram rauwe gepelde garnalen, bosje bladselderij, een wit kooltje (waarvan een kwart in deze salade wordt verwerkt), en citroenen; controleer of er uien, knoflook, sambal oelek en ketjap manis in huis zijn. Nu eerst de zoetzure salade. Bereiding: snijd het stuk winterpeen overlangs in 4 smalle repen. Snijd iedere reep in dunne schuine plakjes; schuin gesneden levert langgerekte plakjes op en dat oogt mooi en eet lekker. Vermeng de plakjes winterpeen met de ragfijne sliertjes kool en de schijfjes sjalot in een niet al te diepe schaal. Bestrooi de salade met de suiker en giet er 4 eetlepels citroensap over. Schep de salade regelmatig om en laat hem zeker 1 uur (of langer) macereren in het licht gezoete citroensap. In die tijd kunnen de ingrediënten voor de bami worden fijngesneden. De eigenlijke bereiding van de bami gaat razendsnel.

Morgen: bami