Wormgat

In de Engelse film An Angel for May duikt Tom voor een vervelende periode in zijn jongensleven (ouders gescheiden, moeder op punt van hertrouwen) onder in een schaduwwereld, het verleden. Er wordt even de suggestie gewekt dat hij door een wormgat is gevallen, maar hóe hij plotseling in het Engeland van de Tweede Wereldoorlog terecht komt doet er minder toe dan dat hij juist daar iets over zijn huidige situatie (van verliezen en verdergaan) leert begrijpen. Dat is meteen het grootste bezwaar tegen de ook visueel ingetogen film. De mogelijkheid van tijdreizen of de suggestie van beschermengelen zijn voor de meeste kinderen (en niet alleen voor hen) al fascinerend genoeg voor een film. De `boodschap' hoeft er niet zo dik bovenop te liggen.

An Angel for May. Regie: Harley Cokeliss. Met: Julie Cox, Charlotte Wakefield. In: Haags Filmhuis, `t Hoogt, Utrecht; Filmhuis Arnhem, Filmtheater Hilversum.