Weber volgt Welteke op bij Bundesbank

De partijloze wetenschapper Axel Weber (47) wordt de nieuwe directeur van de Bundesbank, de Duitse centrale bank. Weber volgt Ernst Welteke op, die eind vorige week na een affaire aftrad.

Weber is hoogleraar internationale economie aan de Universiteit Keulen en gespecialiseerd in monetair beleid. Hij geniet ook internationaal een grote reputatie op dit terrein en is directeur van het Center for Financial Studies in Frankfurt. Weber is sinds 2002 lid van de belangrijkste Duitse adviescommissie voor economie, de zogeheten Sachverständigen Rat, bijgenaamd de `vijf wijzen'. Tot die benoeming was Weber buiten zijn vakgebied vrijwel onbekend. Ochtendblad Die Welt noemde hem destijds ,,de onbekende wijze”.

De directeur van de Duitse centrale bank wordt benoemd door de bondspresident op voordracht van de bondsregering. Minister van Financiën Hans Eichel presenteerde de kandidaat vanochtend tijdens een persconferentie in Berlijn aan het publiek. De Bundesbank mag de kandidaat nog horen, maar heeft geen beslissende stem.

De eerste reacties op de keuze voor een onafhankelijk specialist op het gebied van de geldpolitiek waren positief. Webers vakgenoten roemden zijn expertise, de oppositie was ingenomen met de keuze voor een politiek onafhankelijke kandidaat. CDU/CSU hadden de regering gewaarschuwd dat bij de benoeming van een vooraanstaand politicus de onafhankelijkheid van de Bundesbank in het geding zou komen. Friedrich Merz, financieel specialist van de CDU, noemde de keuze voor Weber een ,,overtuigende oplossing''.

In Berlijn circuleerden dit weekeinde vooral de namen van de staatssecretarissen van SPD-huize Alfred Tacke en Caio Koch-Weser als mogelijke opvolgers. De voorkeur van de Bundesbank zou uitgaan naar de ervaren vice-directeur Jürgen Stark. Deze staat evenwel te boek als sympathisant van de christen-democraten.

Weber heeft geen ervaring met het leiden van een grote organisatie. Volgens collega-econoom Klaus Zimmermann van onderzoeksinstituut DIW wacht Weber op dat vlak de grootste uitdaging. De Bundesbank moet inkrimpen en zoekt sinds de invoering van de euro en de bijbehorende overdracht van taken aan de Europese Centrale Bank naar een nieuw profiel. Zimmermann zei te verwachten dat de Bundesbank zich onder Weber zal ontwikkelen tot een centrum voor monetair onderzoek.

Welteke (SPD) was sinds 1999 directeur van de Bundesbank, maar maakte zichzelf onmogelijk door zich te laten fêteren door bedrijven waarop de bank toezicht uitoefent.