Van de Velde wint zaak over `Soldaat 2'

Producent Rob Houwer moet scenarist Jean van de Velde 70.000 euro betalen voor zijn werk voor de film Soldaat van Oranje 2. Dat heeft Van de Velde dinsdag bekendgemaakt. Hij had een rechtszaak aangespannen tegen Houwer omdat die weigerde hem te betalen voor het filmscenario dat hij in zijn opdracht had geschreven. De film ging uiteindelijk niet door.

Houwer ontkende Van de Velde ooit de opdracht te hebben gegeven. De rechtbank vond echter dat er genoeg gegevens waren die aantoonden dat dat wel zo was.

Het project, ee vervolg op de film over Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema uit 1977, liep op de klippen toen Houwer het afgesproken budget van 11,5 miljoen flink verkleinde. Volgens de producent ging van dat bedrag zeker 5 miljoen op aan administratieve zaken. Van de Velde, scenarist én regisseur, weigerde de film te maken voor minder dan het afgesproken bedrag en stapte op.

Van de Velde is blij met zijn overwinning. ,,Het is een flinke opsteker voor mij en voor schrijvend Nederland. Schrijvers zitten vaak in het verdomhoekje en hebben maar relatief weinig rechten. De scenarist heeft bewust geen schadevergoeding geëist. ,,Geld interesseert me niet: ik wil geen geld krijgen voor iets waar ik niets voor gedaan heb, dat is mijn eer te na.''

Producent Houwer was niet voor commentaar bereikbaar.