Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met rechercheur Rik de Boer – leider van het politieonderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede – over het boek De onderste steen boven van Maarten Bollen. Verder aandacht voor de verhoren in het proces-Dutroux. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de voetbalclub Vitesse die zich weer eens aan de rand van de afgrond bevindt. Na het debacle onder voorzitter Aalbers en de te hoge steun door Nuon staat momenteel de gemeente garant, maar voor hoe lang nog? Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer een gesprek met oud-premier Dries van Agt over het handhaven of terugtrekken van de Nederlandse militairen in Irak. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Marie - Doof, nou en! Portret van drie dove lyceïsten die op een gewone school met horende kinderen onderwijs volgen. De lessen worden vertaald door een tolk gebarentaal. Maar toch is het niet altijd makkelijk. Gisteren in tv-vooraf door Guus Valk besproken. Ned.3, 20.00-20.30u.

Hitler's Holocaust: De beslissing. Schokkende beelden en verhalen uit de vorige eeuw over Hitlers plannen de joden uit te roeien. Ned.1, 23.22-0.17u.

PRAATPR0GRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn theaterproducent Joop van den Ende en oud-politiecommissaris Jan Blaauw. RTL4, 22.20-23.30u.

Wat zou jij doen. Levensbeschouwelijk programma over persoonlijke dilemma's gaat over de vraag of je een relatie mag beginnen met een getrouwde man. Ned.1, 22.47-23.22u.

Weltevreden op 10. In deze geacteerde talkshow is oud-hoofdredacteur van het roddelblad Privé Wilma Nanninga en acteur en stand-up comedian Najib Amhali te gast. Ned.3, 23.07-23.37u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van FC Porto tegen Deportivo la Coruña, de tweede halve finale in de Champions League. De analyse is van Youri Mulder. Ned.2, 20.25-22.45u.

MUZIEK

NPS Klassiek: Dmitri Sjostakovitsj. Uitvoering van de Achtste van Dmitri Sjostakovitsj door het Nederlands Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Ned.3, 0.35-1.30u.

FILM

Private School (Noel Black, 1983, VS). `Pikante' tienerkomedie speelt op een meisjesinternaat. Bijrollen van Matthew Modine en Sylvia Kristel. Veronica, 20.30-22.05u.

.Virus (John Bruno, 1999, VS/Eng./Duitsl./Jap.). Manonvriendelijke special effects-film waarin Joanna Pacula en Jamie Lee Curtis buitenaardse piraten bestrijden die een Russische hightech oceaanstomer hebben geënterd om de mensheid, `een schadelijk virus', uit te roeien. Met Donald Sutherland als perfide avonturier en William Baldwin als sekssymbool. Veronica, 22.05-23.55u.

.The Butcher Boy (Neil Jordan, 1997, Engeland/Ierland). Met Zilveren Beer bekroonde verfilming van roman van Patrick McCabe doet consequent van binnenuit verslag van de troosteloze wereld van de 12-jarige, verbeeldingsrijke Francie Brady (Eamonn Owens) in het Ierland van begin jaren zestig. In wat uitdraait op een macabare black comedy, waarin uitvergrote realiteit en fantasie vervloeien, neemt de jongen genadeloos wraak op de vermeende (Engelse) bron van alle kwaad. RTL5, 24.00-1.55u., met reclame.

.Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995, VS). Verdeeld ontvangen virtual reality-thriller van de regisseuse van Blue Steel is in sommige ogen een grensverleggende studie naar voyeurisme. Hoofdpersoon is een handelaar in `playback clips': direct vanuit de hersenen vastgelegde menselijke ervaringen. BBC1, 0.10-2.35u.

RADIO

Kunststof. Thom Hoffman vertelt over de documentaire The Decisive Moments waarin hij acteur en kunstenaar Dennis Hopper portretteert. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van cabaretier Hans Dorrestijn in Bennekom en een kort verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met de Zuid-Afrikaanse dichteres Wilma Stockenström over haar bundel Voor de bijziende lezer. Verder schrijver Peter Camp over zijn boek Gebouwen met een ziel en een reportage over de lentemode. 747AM, 21.02-23.00u.

Dubbel-O. Aandacht voor het functioneren van de leerplichtwet en de Dag van de Leerplicht. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.