Sojoez zonder problemen aan ISS gekoppeld

De Sojoez-TMA4 met aan boord de ESA-astronaut André Kuipers is vanochtend rond zeven uur Nederlandse tijd probleemloos aan het internationale ruimtestation ISS vastgekoppeld.

Onder een veelvuldig herhaald `alles nominaal, geen kwesties' klemde de Sojoez zich boven Oezbekistan aan het ISS vast. De opgeluchte vader Bram Kuipers: ,,Hier beneden lijkt het een videospelletje, maar daarboven gebeurt het''. Bijna anderhalf uur later glunderde Kuipers als eerste het ruimtestation binnen binnen. Bemanningslid Fincke droeg als cadeau een plateau met zakjes cognackleurige vloeistof. Over de inhoud deden de woordvoerders in vluchtleidingscentrum Koroljov vanochtend geen mededelingen.

Volgens de Belgische astronaut Frank de Winne, onlangs in het ISS, had Kuipers het als eerste boordwerktuigkundige zeer druk tijdens de koppeling. ,,Het is een nominale taak die intense concentratie vergt. Je moet al die metertjes in de gaten houden om bij de kleinste afwijkingen meteen over te schakelen op handbediening.'' De Winne, terwijl de bemanning test of er tijdens het koppelen geen lek is geslagen: ,,Kuipers zweeft nu in het leefgedeelte en speelt met de knoppen. Commandant Padalka meet het resultast en controleert. Als je, zoals André, helemaal opgaat in de sequenties van knoppen en hendels, mis je overzicht.''

Volgens De Winne zal Kuipers zich verbazen over het ISS. ,,Het is heel anders dan je trainingstoestel. Niet rommelig alles is op het ISS gecodeerd en heeft zijn vaste plaats maar een zeer intensief bewoond huisje.'' Volgens De Winne wacht Kuipers vandaag eerst een osmoter, een inspectie van twee uur waarbij de oude bemanning bijzonderheden van het ISS uitlegt.

De Russische commandant Gennadi Padalka en de Amerikaanse boordwerktuigkundige Michael Fincke bemannen het komend halfjaar het ISS. Hun taak bestaat vooral uit onderhoud. In juni en augustus maken ze ruimtewandelingen om een poort te installeren voor een nieuw Europees vrachttoestel. André Kuipers heeft het de komende acht dagen druk met experimenten, daarna keert hij terug naar Kazachstan met de oude bemanning, Foale en Kaleri.

Kuipers sprak vanochtend kort met de Nederlandse geldschieters van zijn missie in het vluchtleidingscentrum.

In de persconferentie na afloop zetten het Amerikaanse NASA en het Russische Aviakosmos, na de wederzijdse felicitaties, het schaduwboksen voort. Rusland wil dat de volgende bemanning, die in oktober opstijgt, een jaar lang op het ISS blijft. NASA liet ook vanmorgen weer weten daarover nog lang geen besluit te willen nemen ,,voordat er helderheid is over de werking van de leefsystemen en alle biologische parameters.''

Rusland wil, om de productie van Sojoez- en Progresstoestellen te financieren, april volgend jaar graag twee stoelen in haar Sojoez verkopen: één aan het Europese ruimtevaartagenschap ESA, één aan ruimtetoerist Gregory Olsen.