Resultaat en omzet ASML vallen tegen

Chipmachinebouwer ASML heeft de afgelopen drie maanden minder machines verkocht dan verwacht. De omzet en winst liggen daardoor lager dan waarop financiële markten hadden gerekend. De beurskoers van het Veldhovense technologiebedrijf stond de hele ochtend onder druk. Het fonds verloor ruim 3 procent van zijn waarde.

ASML heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 21 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar maakte het concern nog een verlies van 82 miljoen. De omzet steeg van 318 miljoen naar 453 miljoen euro.

De afgelopen drie kwartalen had de chipmachinefabrikant een sterke orderportefeuille. In het eerste kwartaal van dit jaar bevatte het orderboek voor 1,3 miljard euro aan machines. In dezelfde periode vorig jaar was dat 889 miljoen euro. In het tweede kwartaal wordt ook een goedgevulde orderportefeuille verwacht.

ASML verkocht in het eerste kwartaal 58 machines met een gemiddelde verkoopprijs van 8,4 miljoen euro. In de eerste drie maanden van vorig jaar werden 43 systemen verkocht voor gemiddeld 9,2 miljoen euro.

Voor vertrekkend bestuursvoorzitter D. Dunn is nog geen opvolger gevonden.