Raad van State: AZ mag stadion met winkels bouwen

Voetbalclub AZ mag in Alkmaar een nieuw stadioncomplex bouwen met 20.000 vierkante meter detailhandel. Dit heeft de Raad van State vanochtend beslist in hoger beroep. AZ en de gemeente Alkmaar tekenden bij de Raad van State beroep aan tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Alkmaar. Die besliste in oktober dat de bouwvergunning niet deugde. Ook had de gemeente de beoogde thematisering van de detailhandel niet mogen vastleggen in het bestemmingsplan zonder aan te geven waarom deze winkels op die plek moeten komen. Recentelijk bepaalde het gerechtshof in Amsterdam in een andere procedure dat AZ en de gemeente afspraken over grondtransacties, gemaakt in een package deal, voorlopig niet mogen uitvoeren. Dit heeft te maken met een onderzoek door de Europese Commissie naar eventuele overheidssteun aan AZ. B en W denkt dit te kunnen ondervangen door de grond voor het nieuwe stadioncomplex later aan AZ te verkopen.