`Premier schoot minister neer'

Wie schoot tijdens een jachtpartijtje van prominenten op 27 december vorig jaar de Roemeense minister van Landbouw, Ilie Sîrbu, neer? Het was de premier zelf, Ilie Nastase. Dat althans beweert de leider van de rechtsextremistische Groot Roemenië Partij (PRM), senator Corneliu Vadim Tudor. De premier laat die beschuldiging niet over zijn kant gaan: hij diende gisteren een aanklacht wegens laster in tegen Tudor.

Wat er op 27 december precies is gebeurd is altijd met een flinke dosis geheimzinnigheid omgeven – niet ongebruikelijk overigens in Roemenië. Drie dagen had men nodig om bekend te maken wie er eigenlijk aan de jachtpartij hadden deelgenomen: de premier, ministers en prominenten uit de geheime dienst. Ze schoten daarbij een groot aantal wilde beesten, maar ook minister Ilie Sîrbu. Over het hoe, wat en wie zijn later uiteenlopende versies verspreid: nu eens was het een ongeluk en was van flinke afstand geschoten (zoals Sîrbu zelf aanvankelijk beweerde), dan weer had de minister zijn geweer laten vallen en was dat afgegaan (Sîrbu's tweede lezing), nu eens was hij in de lies getroffen, dan weer in de voet. De gewonde minister werd afgezonderd en zelfs hoe zwaar hij was gewond bleef in nevelen gehuld.

Deze maand kwam Tudor, de leider van de xenofobe, ultranationalistische PRM, met de versie dat het premier Nastase zelf was geweest die het bewuste schot had gelost. Zeven parlementariërs van de PRM hebben laten weten bereid te zijn voor de rechter te getuigen dat ze ,,bekentenissen en verklaringen hebben gehoord en geanalyseerd'' die dat aantonen. In zijn blad Romˇania Mare en in PRM-bulletins maakte senator Tudor premier Nastase verder uit voor ,,de rijkste man van Roemenië, met een geschat vermogen van meer dan twee miljard dollar'' en voor ,,een bedrieger die abusievelijk op de stoel van de premier is terechtgekomen''.

Dergelijk taalgebruik zijn de Roemenen overigens van Tudor wel gewend, want er lopen permanent aanklachten wegens laster tegen de senator. Hij scheldt met de regelmaat van de klok politieke tegenstanders, intellectuelen, zakenlieden en journalisten uit. Niettemin, Tudor is niet de eerste de beste: bij de vorige presidentsverkiezingen haalde hij de tweede ronde en kreeg hij 33 procent van de stemmen en zijn PRM is de tweede partij van het land.

Roemeense media zien de rel tegen de achtergrond van de verkiezingen van komende herfst. ,,De campagne kan met één woord worden gekenschetst: giftig'', zo schreef gisteren het blad Cotidianul. ,,De politici, van welke partij dan ook, treden allemaal op onder één motto: beloof en val aan.''