Parijs zet imam uit om toestaan lijfstraf

Een uit Algerije afkomstige en sinds twintig jaar in Frankrijk wonende imam is vanochtend op last van de Franse minister van Binnenlandse Zaken op het vliegtuig naar Algiers gezet. Directe aanleiding voor de uitzetting is een interview in het tijdschrift Lyon-Mag, waarin Abdelkader Bouziane (52) lijfstraffen voor `ongehoorzame' echtgenotes goedkeurt. Een man moet zijn vrouw volgens de imam weliswaar niet in het gezicht slaan, maar wel ,,aan de onderkant, haar benen en buik''. En hij kan `hard' slaan ,,om zijn vrouw bang te maken, zodat ze niet opnieuw begint''.

De advocaat van Bouziane heeft direct een kort geding aangekondigd tegen de uitzetting van zijn cliënt. Die zou niet gegrond zijn omdat Bouziane een verblijfsvergunning heeft voor tien jaar en hij de vader is van zestien in Frankrijk geboren en dus Franse kinderen. Tien kinderen zijn minderjarig.

Minister van Binnenlandse Zaken Dominique de Villepin noemt de uitzetting ,,een maatregel van openbare orde, bedoeld om de nationale gemeenschap te beschermen''. Minister van Justitie Dominique Perben laat onderzoeken of de man vervolgd kan worden ,,voor publieke uitlokking – zonder gevolgen – van inbreuk op de lichamelijke integriteit van een persoon''. Volgens Binnenlandse Zaken stond de imam al sinds 26 februari op de nominatie om uitgezet te worden en heeft het interview de procedure slechts versneld. Veertien dagen geleden werd één andere imam op vergelijkbare gronden uitgezet en een andere werd verboden zich nog langer in de regio Ile-de-France op te houden, omdat hij zou aanzetten tot ,,raciale en religieuze haat''.

Vlak voordat Bouziane gisteren werd aangehouden bevestigde hij tegenover twee tv-ploegen zijn omstreden uitspraken. Hij betoogde dat de Koran de lijfstraffen goedkeurt maar zei ook: ,,Maar het is niet mijn mening. Ik heb nooit in strijd met de wet gehandeld.'' Hij herhaalde daarop dat een man ,,in uitzonderlijke gevallen'' zijn vrouw kan slaan.

Woordvoerders van links en rechts hebben de uitspraken fel veroordeeld. De minister van Gelijke Behandeling noemde ze ,,een belediging tegen de Republiek''. Het tijdschrift Lyon-Mag noemt de maatregel echter `volkomen imbeciel' en `contra-productief'. Het denkt dat de regering `flink' wil zijn met het oog op de Europese verkiezingen in juni.