`Oliereuzen negeren SEC-regels'

Geen van de grote energieconcerns werkt intern met de criteria die de Amerikaanse beurswaakhond SEC stelt voor de berekening van `bewezen' olie- en gasreserves. Dit zegt onderzoeker Christian Bos, hoofd van de afdeling duurzame geo-energie bij NITG-TNO, het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen.

Volgens Bos, die op verzoek van de Noorse overheid onderzoek deed naar reserveboekingen, gebruiken alle maatschappijen andere, betere getallen en criteria om tot een investeringsbeslissing te komen. ,,Je kan dus zeggen dat de SEC-criteria in dat opzicht geen fundamentele waarde hebben.''

De Koninklijke/Shell Groep stelde onlangs de `bewezen' reserves fors neerwaarts bij, omdat ze niet voldeden aan SEC-regels. De bestuursvoorzitter en productiedirecteur moesten opstappen. Zowel de SEC als de Amerikaanse justitie en Nederlandse en Britse beursautoriteiten onderzoeken Shell.

Bij Shell kon het volgens de TNO-onderzoeker misgaan doordat de SEC-criteria geen rol speelden. ,,Als je intern andere methoden gebruikt dan de SEC om reserves te schatten, dan probeer je de gegevens voor de SEC met zo min mogelijk inspanning te produceren. Je maakt een vertaalslag en vertrouwt erop dat het geleverde getal niet al te zeer afwijkt van het getal dat volgens de SEC-methodiek berekend zou zijn.'' Door de cijfers met minimale inspanning te berekenen, kunnen er systematische fouten ontstaan, aldus Bos.

SHELL: pagina 19