Nieuwe Kerk moet sluiten na lekkage

De Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat van 5 mei tot begin november dicht voor een ingrijpende renovatie van de vloerverwarming. Duizenden liters blijken uit het verwarmingssysteem te zijn gelekt.

De schade werd ontdekt tijdens de tentoonstelling Liefde uit de Hermitage en is veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Tussen 1960 en 1980 werd de kerk gerenoveerd. De verwarming dateert uit het begin van de jaren zestig en bestaat uit ijzeren leidingen, die zijn gaan roesten.

De Stichting Nieuwe Kerk heeft zowel de verantwoordelijkheid voor het gebouw als cultureel centrum als voor het beheer. Directeur Ernst Veen van de Nieuwe Kerk: ,,De situatie is kritiek, maar we betreuren dat de Nieuwe Kerk zolang gesloten zal zijn.' De renovatie betekent dat alle zerken en tegels gelicht moeten worden. Veen: ,,In tegenstelling tot wat veel mensen denken, liggen er geen skeletten in de graven. De enige crypte is van zeeheld Michiel de Ruyter. In de jaren zestig zijn alle graven geruimd.'

De tegels liggen op bouwzand en zijn met cement gevoegd. Elke tegel of zerk moet losgeboord worden, genummerd en opgeslagen. De nieuwe leidingen zijn van synthetisch materiaal. Het installatiebedrijf geeft slechts een garantie van vijftig jaar. Ernst Veen: ,,Daarvan schrok ik. Je moet er niet aan denken dat over een halve eeuw de hele operatie moet worden herhaald.' Veel zorg vereist het interieur: het monumentale orgel en de kerkbanken worden afgeschermd, de kroonluchters weggehaald. De Rijksdienst voor Monumentenzorg betaalt de kosten van 1 miljoen euro.

De renovatie is puur een interne noodzaak en staat vooralsnog niet in verband met de aanleg van de metrolijn op steenworp afstand van de kerk. Veen: ,,We zijn natuurlijk wel gewaarschuwd. Op cruciale plaatsen zijn ijkpunten aangebracht om elke beweging in de ondergrond te registreren. Niemand kan voorspellen wat het voor een stad als Amsterdam gaat betekenen als binnenkort die reusachtige boor als een mol onder de grond gaat wroeten. Onder de Nieuwe Kerk ligt een bron met helder water, die vermoedelijk afkomstig is van de Veluwe.'

Op 6 november gaat de Nieuwe Kerk weer open voor de Museumnacht. In december komt er een grootse tentoonstelling over de cultuurgeschiedenis van Marokko.

Gerectificeerd

De Nieuwe Kerk

In het bericht Nieuwe Kerk moet sluiten na lekkage (21 april, pagina 11) staat dat duizenden liters water zijn weggelekt uit de vloerverwarming. Stichting de Nieuwe Kerk bestrijdt dat het om duizenden liters ging. Na constatering van de lekkage is het systeem afgesloten en is elektrische verwarming gebruikt. Het chapeau `Schadepost 1 miljoen' betreft het bedrag dat Monumentenzorg betaalt voor vernieuwing van de vloerverwarming en beschermende maatregelen bij die renovatie.