Moskee verdedigt bezit boek

De woordvoerder van de El-Tawheed moskee in Amsterdam, El Shershaby, is verbolgen over de brief die wethouder Aboutaleb onlangs het moskeebestuur heeft gestuurd.

Het gebedshuis bezit volgens de wethouder lectuur waarin de onderdrukking van de vrouw en vrouwenbesnijdenis worden aangemoedigd. Aboutaleb wil dat moskeeën bijdragen aan de integratie van allochtonen en zich aan de wetten in Nederland houden. Het optreden van de moskee zorgt er volgens hem voor dat ,,het imago van de moslims in Amsterdam wederom een deuk oploopt''.

Volgens El-Tawheed is de gewraakte lectuur een vertaling van een boek van ,,de algemeen bekende en erkende schriftgeleerde Ibn Taymiyya, uit 1300''. Dit boek is niet alleen bij de boekhandel van de moskee te koop, aldus Shershaby, maar ook bij andere boekhandels. ,,Dit soort boeken is ook te leen bij universiteitsbibliotheken.'' Hij noemt het ,,een heel gewoon boek''. ,,Deze geleerde heeft bepaalde ideeën over zaken. Andere geleerden denken er weer anders over. Dat is ook heel normaal. Wij distantiëren ons dan ook niet van dit boek''.

Volgens Shershaby geeft het boek een toelichting op een gebruik en is het ,,geen fiat om het in Nederland te doen. Hier is het verboden, in welke vorm dan ook.'' .

Tawheed verwijt Aboutaleb dat hij zich schaart achter ,,anderen die ons in een kwaad daglicht willen zetten''.