Man aangehouden die Balkenende bedreigde

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag in een Haagse woning een 39-jarige Hagenaar aangehouden die premier Balkenende telefonisch heeft bedreigd. De man heeft de bedreiging bekend, aldus de politie vanochtend.

Volgens de politie betreft het een `verwarde man'. Hij heeft Balkenende zelf niet gesproken maar de bedreiging was wel ,,aan het adres van de premier gericht''. Hij kon worden aangehouden omdat de man zoveel ,,bijzonderheden over zichzelf'' noemde tijdens de bedreiging, zegt de politie. De man wordt donderdag voorgeleid.

Dinsdag behandelde de rechtbank in Rotterdam de zaak tegen een 33-jarige man die de premier en zijn vrouw iets zou hebben willen aandoen. De officier van justitie eiste twee jaar cel en tbs tegen hem. De verdachte, Adem T., werd op 27 oktober in Capelle aan den IJssel aangehouden met een uitbeenmes op zak.

Hij verklaarde tegen de politie en de rechtbank dat hij een afspraak had met de vrouw van Balkenende, Bianca. Het ging hem niet om de premier en hij zou ook geen geweld hebben willen gebruiken, zo zei hij. Justitie denkt dat T. wel met voorbedachten rade met het mes op stap ging en legt hem voorbereidingshandelingen voor het plegen van moord, doodslag of zware mishandeling ten laste. Justitie wil ook dat de man zeven maanden celstraf uitzit waartoe hij eerder is veroordeeld.