Lagere waardering voor Yukos, aandeel daalt sterk

Het Russische olieconcern Yukos heeft gisteren opnieuw een tegenslag moeten verwerken. Het werd door twee grote kredietbeoordelaars fors afgewaardeerd omdat er kans bestaat dat het concern de controle verliest over zijn winstgevende bedrijfsonderdelen.

Het nieuws leidde gisteren tot een koersverlies ruim 5 procent. Deze week heeft het aandeel al 14 procent verloren.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de waardering van CCC naar BB-. Het is de grootste afwaardering van een Europees bedrijf sinds het boekhoudschandaal rond het Italiaanse Parmalat begin dit jaar. Yukos, het grootste olieconcern van Rusland, werd ook afgewaardeerd door Moody's, van Ba1 naar B1.

De afwaardering maakt het duurder voor Yukos om geld te lenen, omdat het een hogere rente moet betalen. Het laat bovendien zien dat de beoordelaars minder zeker zijn dat Yukos zijn schulden kan terugbetalen. Een woordvoerder van Yukos zei tegen internationale persbureaus dat de afwaarderingen geen invloed hebben op de relatie van Yukos met zijn schuldeisers of op de voorwaarden van de twee leningen van 2,6 miljard dollar (2,2 miljard euro).

De verlaging is een reactie op een rechterlijke beslissing dat Yukos geen bedrijfsonderdelen mag verkopen die te maken hebben met de belastingnavordering van 3,5 miljard dollar van de overheid.

Het Kremlin stelt dat Yukos schuldig is aan belastingontduiking. De overheid voert de druk steeds verder op sinds de arrestatie van ex-Yukos-bedrijfsvoorzitter en olietycoon Michail Chodorkovski eind oktober 2003 wegens fraude en belastingontduiking.