Kim zegt China `flexibiteit' toe

Kim Jong-il, de hoogste leider van het uiterst geïsoleerde en verarmde Noord-Korea, heeft Peking vandaag na een driedaags bezoek weer verlaten. Dat meldt het officiële Chinese persbureau Xinhua.

Kim, die zijn veel welvarender buurland en bondgenoot bezocht op uitnodiging van de Chinese president Hu Jintao, heeft vooral gesproken over de impasse die tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is ontstaan rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. ,,De DPRK [Noord-Korea, red.] zal vasthouden aan zijn rustige en flexibele houding en actief deelnemen aan de voortgang van de gesprekken [.. ], en zal zijn eigen bijdrage leveren aan de voortgang van de gesprekken'', citeerde Xinhua de woorden die Kim tot president Hu gesproken zou hebben.

Volgens de VS beschikt Noord-Korea over één of twee kernwapens, iets wat Noord-Korea officieel ontkent, na het eerder volgens Amerikaanse functionarissen officieus te hebben toegegeven.

Peking heeft de Amerikaanse ambassade al eerder deze week op de hoogte gebracht van het bezoek van Kim, en het is zeer waarschijnlijk dat China heeft geprobeerd Kim tot meer soepelheid ten opzichte van Amerika te brengen. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney, die China eerder deze maand bezocht, heeft de Chinese regeringsleiders naar verluidt nieuw materiaal getoond om China ervan te overtuigen dat Noord-Korea inderdaad over nucleaire wapens beschikt. Cheney heeft er bij zijn Chinese gastheren op aangedrongen dat Peking de druk op Pyongyang opvoert om snel te komen tot een nieuwe, derde ronde van onderhandelingen. Die zouden oorspronkelijk voor eind juni plaatsvinden, maar er zat de laatste tijd weinig schot in de voorbereidingen. Amerika is bang dat verder uitstel Noord-Korea alleen maar meer tijd geeft om zijn nucleaire arsenaal verder uit te breiden.

Aan een eerdere ronde in februari namen naast China, Noord-Korea en de Verenigde Staten ook Japan, Zuid-Korea en Rusland deel, maar de gesprekken leidden niet tot concrete resultaten. Xinhua heeft vandaag gemeld dat ook Noord-Korea zich zou willen inzetten voor een nieuwe ronde, iets wat China ook na afloop van het overleg in februari al meldde.

Kim Jong-il, die naar verluidt vliegangst heeft, kwam maandag vanuit Pyongyang met zijn eigen gepanserde trein naar Peking, een tocht van zo'n vijftien uur. Aanvankelijk maakten de Noord-Koreaanse noch de Chinese media enige melding van dat bezoek. Dat is niet ongebruikelijk: ook van een vorige bezoek van Kim, in 2001, werd pas na afloop in de Chinese media melding gemaakt.