`Iron Mike' beproeft zijn geluk in K-1

Oud-wereldkampioen zwaargewicht boksen Mike Tyson zal komende zomer zijn debuut maken in de vechtsport K-1, een combinatie van kickboksen, karate en taekwondo. Dat hebben de Japanse organisatoren op hun website bekendgemaakt.

Waarschijnlijk wordt het gevecht op of omstreeks 31 juli gehouden. Er zijn enkele maanden van onderhandelingen met de 37-jarige Amerikaan aan voorafgegaan, tien dagen geleden werden de handtekeningen onder het contract gezet. Met Tyson hebben de organisatoren zich verzekerd van een agressieve sportman, die onsportief gedrag niet schuwt.

In Japan is K-1 een van de populairste sporten. Het was de bedoeling dat Tyson in Tokio zou aantreden, maar omdat hij over een strafblad beschikt – Tyson zat tweemaal celstraffen uit, wegens verkrachting en mishandeling – krijgt hij geen visum om naar Japan te reizen. Het gevecht zal nu ergens in de Verenigde Staten plaatsvinden.

Als mogelijke tegenstander wordt Bob Sapp genoemd, een voormalige `lineman' uit het American football. Sapp maakte onlangs korte metten met Akebono. Deze oud-worstelaar maakte daarmee een ongelukkige entree in de wereld van de K-1. Sapp stond vorig jaar al een keer tegenover Tyson, maar toen, in Las Vegas in de marge van een K-1-wedstrijd, bleef het treffen tussen de twee beperkt tot een verbale confrontatie.

Ook Nederlanders hebben naam gemaakt in de K-1. Remy Bonjasky, een oud-bankmedewerker uit Almere, veroverde in december in Tokio de wereldtitel K-1. En de uit Hoorn afkomstige Fernando Hoost wordt in Japan eveneens op handen gedragen.

Niet bekend is hoeveel Iron Mike verdient met zijn partij. Hij kan het geld goed gebruiken. De voormalige multimiljonair verkeert al enige tijd in ernstige financiële problemen. Eind vorig jaar had hij nog slechts 5.000 dollar op zijn bankrekening.