Irakees gedood bij schietincident

Bij een schietincident in de Nederlandse sector in Zuid-Irak is vannacht een Irakese bestuurder om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmorgen bekendendgemaakt.

Het schietinident gebeurde om ongeveer drie uur vannacht op de transportroute `Jackson', tussen Basra en Bagdad ter hoogte van de stad Ar Rumaytha. Bij een wegversperring die werd bemand door Nederlanders en Iraakse militieleden van het zogeheten Iraqi Civil Defense Corps (ICDC) negeerde de bestuurder van een Iraaks voertuig waarschijnlijk een stopteken, aldus de landmacht. Vanaf de controlepost werd daarop het vuur geopend. De bestuurder werd daarbij zwaar gewond en overleed kort daarna ter plaatse. Onduidelijk is nog wie van de Nederlanders of Irakezen geschoten heeft, aldus Defensie. De marechaussee heeft het incident in onderzoek.

De schietpartij in Ar Rumaytha is het derde schietincident binnen twee weken. Afgelopen zaterdag raakte een Irakees in de zuidelijke provinciehoofdstad As Samawah gewond na een schotenwisseling tussen Nederlanders en Irakezen. Ook deze zaak wordt nog door de marechaussee onderzocht. Vorige week donderdag vuurden onbekenden in As Samawah op het gebouw van de civiele autoriteit in As Samawah, waarna Nederlanders terugvuurden. Daarbij vielen geen gewonden.

Eind december vorig jaar werd een Iraakse plunderaar doodgeschoten door marinier Erik O, waarschijnlijk door een afgeketst waarschuwingsschot. Hij werd daarop aangehouden en overgebracht naar Nederland.