Haarhuis tennist alleen voor z'n plezier

Een blessure maakte in februari een abrupt einde aan de proftenniscarrière van Paul Haarhuis. Aan een officieel afscheid heeft hij geen behoefte.

Gebroederlijk zaten Paul Haarhuis en Jacco Eltingh gisteren in het Indoor-Sportcentrum van Eindhoven naast elkaar. Het voormalige tennisdubbel – voor het eerst zijn beiden oud-profs – presenteerde voor het derde jaar op rij als duo-toernooidirecteur de namen van de Alex Tennis Classics. Op het seniorentoernooi zullen van 14 tot en met 17 oktober oud-kampioenen als Jim Courier, Richard Krajicek, Thomas Muster, Pat Cash, Henri Leconte en waarschijnlijk ook Patrick Rafter aantreden.

Of de met proftennis gestopte Haarhuis zelf aan het evenement meedoet is nog onzeker. De schouderblessure die hij in februari opliep in de Davis-Cupontmoeting tegen Canada, is nog niet voorbij. Haarhuis: ,,Als de progressie zich doorzet dan kan ik spelen. Maar ik hoef niet ten koste van alles mee te doen. Haal ik het niet, nou dan niet. Ik heb het afgelopen jaar al genoeg fysiotherapeuten gezien.''

Hoe ziet je blessure er precies uit?

Haarhuis: ,,Na het dubbel tegen Canada is een MRI-scan gemaakt. Daaruit bleek dat er haarscheurtjes zaten in de aanhechting van de biceps. Eigenlijk is het een nieuwe blessure die weinig met de vorige aan mijn schouder te maken had. Opereren is niet nodig.''

Vrijwel direct na de partij maakte je destijds bekend dat je loopbaan voorbij was. Heb je spijt gehad?

,,Nee, ik wist dat het einde definitief was. Daar heb ik steeds vrede mee gehad. Het proces van afscheid nemen is eigenlijk al na de revalidatie na Wimbledon begonnen. Het werd steeds moeilijker om het tennis met al mijn overige werkzaamheden te combineren. In een bepaald opzicht was het ook wel een opluchting. Nu hoefde ik in de aanloop naar de Davis-Cupontmoeting tegen Spanje niet weer naar een toernooi als Miami om me voor te bereiden. Dat was niet echt iets waar ik naar uitkeek. Maar de manier waarop ik afscheid moest nemen was zuur. Het was een flinke teleurstelling dat het midden in een Davis-Cupwedstrijd moest gebeuren. Vooraf leek er niets aan de hand. Alles was getest. Nu ben ik overigens nooit iemand geweest die na ieder pijntje al ging zeuren.''

Mis je het bestaan van proftennisser niet?

,,Omdat ik de afgelopen tijd vrijwel niet meer op toernooien ben geweest, heb ik niet echt gevoeld wat het is om niet meer te spelen. Vorige week ben ik wel twee dagen op Mallorca geweest waar Nederland tegen Spanje speelde. Toen kreeg ik een raar gevoel. Ik zat voor het eerst sinds jaren gewoon als toeschouwer tussen het publiek. Ik voelde me ook echt toeschouwer.''

Neem je nog officieel afscheid?

,,Ik zou niet weten wat ik me daarbij moet voorstellen. Ik ben daar niet mee bezig en ik heb ook geen geluiden van anderen gehoord. Wat zou ik moeten doen? Een speech houden? Ergens een rondje langs het publiek rennen?''

Zie je voor jezelf nog een rol weggelegd bij het Davis-Cupteam?

,,Daar ben ik niet mee bezig. Tjerk Bogtstra doet het fantastisch. Als ik ooit captain zou worden zou ik het ook anders willen dan Tjerk. Hij is in dienst van de bond en doet ook andere dingen. Ik zou alleen de Davis-Cupontmoetingen willen doen. En verder m'n tijd aan andere zaken besteden.''

Waar ben je verder mee bezig?

,,Samen met Jacco heb ik het bedrijf Eltingh Haarhuis Tennis Events opgezet. Daar valt de Tennis Classics onder, maar we organiseren ook bedrijventennis, op tachtig verschillende locaties met tweeduizend bedrijven. Verder organiseren we tenniskampen, doen we clinics en geven we seminars. In de zomer is de organisatie van het Hilversum Open in onze handen en coach ik het eredivisieteam van Hilverheide. Daarnaast test ik producten als ballen en rackets voor tennisplanet.com.''

Is het deelnemersveld van de Tennis Classics rond?

,,Nee. We zouden McEnroe graag in zijn laatste jaar als speler in de seniorentour naar Eindhoven halen, maar dat wordt moeilijk omdat hij met een dagelijkse talkshow bezig is. Verder wil Edberg niet vier dagen achtereen in actie komen. Misschien dat Ivanisevic die na de Olympische Spelen in Athene stopt nog kan worden vastgegelegd.''

Eltingh, lachend: ,,Als alle grote namen komen, moeten we misschien toch een beroep op Paul doen. Met zijn deelname kunnen we nog wat geld besparen ook.''