Gucci haalt Polet weg bij Unilever

De Nederlander Robert Polet (48) wordt bestuursvoorzitter van het Italiaanse mode- en luxeconcern Gucci, een onderdeel van het Franse PPR.

De onderneming maakte vanochtend bekend dat de huidige president van de divisie diepvriesproducten en ijs van levensmiddelenconcern Unilever (Ola, Omo, Lipton, Dove) binnenkort wordt voorgedragen aan de aandeelhouders.

Polet volgt Domenico de Sole op, die eind deze maand vertrekt bij Gucci. Polet was 26 jaar werkzaam bij Unilever en besloot vorig jaar 150 miljoen euro extra te investeren in promotie van ijs. Unilever is met Magnum, Ola en Ben & Jerry's de grootste ijsproducent ter wereld. De omzet van zijn divisie ijs en diepvriesproducten was vorig jaar 6,7 miljard euro.

Polet was na zijn indiensttreding in 1978 bij Unilever onder andere werkzaam in Parijs, Maleisië, Nederland en Brussel. Hij was onder andere vice-president van de divisie Home and Personal Care, waaronder producten vallen als Omo, Robijn, Cif, Dove, Axe en Andrélon. Hij werd drie jaar geleden de eerstverantwoordelijke voor ijs en diepvriesproducten.

Gucci is de laatste maanden getroffen door een leegloop van managers en ontwerpers. Topontwerper Tom Ford en De Sole kwamen afgelopen jaar na lange onderhandelingen niet tot een akkoord over een nieuw contract. Ze vreesden hun onafhankelijkheid te verliezen als de Franse grootaandeelhouder Pinault-Printemps-Redoute (PPR) Gucci dit jaar geheel overneemt.

Een van de eisen van de twee zou een aantal onafhankelijke commissarissen zijn geweest om hun eigen koers vast te kunnen stellen, los van de Fransen. Begin maart vertrok nog een topman, financieel bestuurder Robert Singer.

Gucci heeft inmiddels opvolgers gevonden voor Ford. Het luxeconcern verdeelt zijn taak over een team van vier relatief onbekende hoofdontwerpers: Alessandra Facchinetti, John Ray, Frida Giannini en Stefano Pilati.

,,Het is een grote uitdaging om De Sole op te volgen'', liet Polet vanochtend weten.

De koers van het aandeel Gucci was vanochtend een van de weinige stijgers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel steeg met 0,7 procent naar 72,25 euro.