`Geen miljarden voor glasvezel'

Het kabinet investeert geen miljarden euro's in de aanleg van een landelijk glasvezelnetwerk. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil de ontwikkeling van netwerken voor snel internet (breedband) overlaten aan de telecom- en kabelsector. Wel is de minister van plan nieuwe diensten op internet te bevorderen. Nederland loopt in dit opzicht achter op andere Europese landen. Brinkhorst denkt bijvoorbeeld aan het bevorderen van `mobiel betalen'.

Dat staat in de Breedbandnota, die de minister gisteren presenteerde. Brinkhorst reserveert dit jaar 13,3 miljoen euro voor breedbanddiensten. Voor volgend jaar is eenzelfde bedrag beschikbaar. Het geld komt uit bestaande internetprojecten, zoals Kenniswijk. Breedband is de term voor computernetwerken met een hoge capaciteit en bijbehorende diensten, zoals filmdistributie en telewerken.

De vraag naar snelle internettoegang groeit zo snel, schrijft de minister, dat nu al moet worden gewerkt aan nieuwe vormen van breedbandnetwerken en -diensten. De overheid kiest bewust niet voor één bepaalde techniek (glasvezel, kabel, adsl). Brinkhorst: ,,Dat is het domein van de markt. De overheid moet slechts zorgen voor de juiste randvoorwaarden.''

De vereniging voor kabelbedrijven Vecai reageert verheugd op het voornemen van Brinkhorst om geen geld te steken in netwerken. ,,De rijksoverheid zal niet kiezen voor één technologie, maar laat dit aan de markt over. Zo moet het'', aldus Vecai-directeur R. van Esch in een verklaring. De kabelbedrijven geven de voorkeur aan het uitbouwen van hun eigen infrastructuur. KPN daarentegen had liever gezien dat de minister had gekozen voor glasvezel. Het telecombedrijf pleit al langer voor een door de overheid ondersteunde aanleg van een landelijke glasvezelnet tot aan de voordeur van de gebruiker (fiber to the home).

Een landelijk glasvezelnet kost miljarden euro's. Lokale overheden willen wel investeren in glasvezel. Rotterdam en Amsterdam doen onderzoek naar de aanleg van een eigen netwerk.