`Geen commissaris om oppositie te voeren'

Aandeelhouders van Corus stemmen morgen over het voorstel van de Russische aandeelhouder Oesmanov om Aad van der Velden te benoemen tot commissaris. Volgens Corus is de oud-bestuurder van Hoogovens en Corus niet onafhankelijk. Van der Velden bestrijdt dat.

Staalconcern Corus en zijn Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov gaan al dagenlang vechtend over straat. Inzet van de strijd is oud-bestuurder Aad van der Velden (63), die door Oesmanov vorige week is voorgedragen als commissaris. Morgen, op de jaarvergadering van aandeelhouders in Londen, komt zijn kandidatuur in stemming.

Corus wijst de benoeming van de vroegere Hoogovensbestuurder, die na de fusie met British Steel ook negen maanden in het bestuur van Corus zat, van de hand. In een vrijdag uitgegeven verklaring noemt Corus de onverwachte kandidaatstelling een ,,onwelkome afleiding van het management''. ,,Wij vinden dat leden van het bestuur in het belang van alle aandeelhouders moeten werken, niet in het belang van individuen.''

Oesmanovs investeringsmaatschappij Gallagher Holdings, die 13,4 procent van de aandelen bezit, liet daarop weten dat Van der Velden ,,volstrekt onafhankelijk'' is van Oesmanov. Hij is voorgedragen wegens zijn ,,buitengewone kennis van de staalindustrie''. Corus zegt aan zijn onafhankelijkheid te betwijfelen.

Van der Velden zelf zegt het ,,teleurstellend'' te vinden dat hij inzet is geworden van een publieke ruzie tussen Corus en Oesmanov. ,,Ik had liever gehad dat Corus met de vertegenwoordigers van Gallagher in gesprek was gegaan over mijn kandidaatstelling, maar Corus heeft bewust gekozen voor een confrontatie.''

Voor afgelopen vrijdag stond een afspraak gepland, maar Corus gaf diezelfde ochtend de verklaring uit waarin Van der Velden werd afgewezen. Gallagher blies daarop het gesprek af.

U bent duidelijk niet welkom bij Corus, waar u in 2000 bent vertrokken. Zit uw verleden bij Corus u niet in de weg?

,,Ik denk niet dat er nog oud zeer in het bestuur van Corus zit. En als het er wel zit, is het tijd om daar, in het belang van Corus, overheen te stappen. Ik zal er in elk geval alles aan doen om tot een goede samenwerking te komen.''

,, Bovendien zijn de mensen met wie er spanningen zijn geweest inmiddels uit het bestuur verdwenen. Maar ik ben opgestapt omdat ik het niet eens was met het gevoerde beleid, en dat is nog niet veranderd.''

Wat doet Corus volgens u verkeerd?

,,Er wordt nog veel te veel gedacht vanuit de productiecapaciteit, niet vanuit de staalmarkt. Je moet als staalbedrijf een inventaristie maken van al je klanten en in kaart brengen op welke klanten je geld verdient en op welke niet. Alle verliesgevende afzet moet je zo veel mogelijk zien af te stoten. Je moet je productiecapaciteit afstemmen op je winstgevende afzet. Als de bestaande capaciteit na zo'n analyse te hoog blijkt te zijn, moet je de fabrieken of installaties met de hoogste kosten sluiten. In het geval van Corus zullen dat vooral Britse productielocaties zijn.''

Dus als het aan u ligt, gaat Corus bij de staalfabrieken in Groot-Brittannië stevig saneren?

,,Dat weet ik niet, want die inventarisatie is nog niet gemaakt, maar het zou kunnen dat dat nodig is, ja. Het gaat mij er echter niet om de Britse activiteiten te strippen, maar om te stoppen met onrendabele activiteiten en perspectief te creëren voor de onderdelen die wel rendabel zijn. Dat is de enige manier om het Britse deel van Corus weer winstgevend te krijgen.''

De vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Philippe Varin is toch ook al begonnen met saneren?

,,De richting die Varin is ingeslagen is ook zeker niet verkeerd, maar zijn plannen gaan niet ver genoeg. En als een schip water maakt, moet je snel handelen, en niet zoals Varin tot eind 2006 de tijd nemen om de zaak op orde te krijgen, want dan kan het al te laat zijn. Maar ik wil geen commissaris worden om oppositie te voeren tegen Varin, ik wil hem juist graag ondersteunen.''

Volgens Corus bent u niet onafhankelijk, maar vertegenwoordigt u Oesmanov.

,,Dat is niet juist, ik ben alleen voorgedragen door Oesmanov. Ik heb twee weken geleden tijdens een lunch met mensen van zijn investeringsmaatschappij Gallagher van gedachten gewisseld over de situatie bij Corus, en we bleken op één lijn te zitten over wat precies de problemen zijn bij Corus en hoe die opgelost moeten worden. Daarna vroegen ze of ik bereid zou zijn daar als commissaris van Corus een bijdrage aan te leveren. Dat wilde ik wel, want ik geloof nog steeds in de potentie van Corus. Maar ik heb wel heel duidelijk en persoonlijk tegen Oesmanov gezegd dat ik mij volledig onafhankelijk zal opstellen als ik in het bestuur van Corus kom. Dat Gallagher zich plotseling roert bij Corus, zie ik alleen als middel om het doel, namelijk veranderingen bij Corus, te bereiken.''