Fortis-topman biedt excuses aan

Bestuursvoorzitter A. van Rossum van bank- en verzekeringsinstellling Fortis heeft ,,namens alle verzekeraars'' zijn excuses aangeboden voor de passieve opstelling van verzekeraars bij de ondernemingen waarin zij de afgelopen jaren belegden. Van Rossum deed zijn mea culpa gistermiddag op een congres van de Erasmus Universiteit in Rotterdam over de code Tabaksblat en verantwoord ondernemingsbestuur.

Van Rossum erkent dat verzekeraars, Fortis incluis, in het verleden wel aandelen hebben gehad, maar nauwelijks iets met hun stemrecht deden. In de code Tabaksblat over goed ondernemingsbestuur worden institutionele beleggers opgeroepen meer hun verantwoordelijkheid te nemen op aandeelhoudersvergaderingen. Eerder gaf ook de commissie Peters dit advies.

Veel verzekeraars en pensioenfondsen maken geen gebruik van het stemrecht op hun aandelen die zij in bezit hebben. Pensioenfonds ABP kondigde onlangs aan zich actief te zullen mengen in discussie op aandeelhoudersvergaderingen en verantwoording over zijn stemgedrag af te leggen aan zijn achterban op de website.

Volgens Van Rossum waren verzekeraars in de jaren negentig in een luxe positie. Er werd meer geld verdiend met beleggen dan met verzekeren. De verzekeraars waren ,,zeer rijk'' waardoor het stemmen op de aandelen naar de achtergrond werd gedrongen.