Ex-president Rwanda boekt succes in proces

Een kroongetuige in het proces tegen de Rwandese oud-president Pasteur Bizimungu heeft zijn belastende verklaring tegen het voormalige staatshoofd gisteren ingetrokken. Hij had verteld dat hij geheime bijeenkomsten had bijgewoond met Bizimungu, maar gisteren zei hij dat de politie hem daartoe gedwongen had. Toen de rechtbank hem later op de dag nog een keer wilde horen, bleek hij spoorloos.

Een andere getuige à charge werd betrapt op een belangrijke fout in haar verklaring. Ze had gezegd dat ze clandestene partijbijeenkomsten had bijgewoond in de kerk van Bizimungu's geboortedorp. Maar Bizimungu, die zijn eigen verdediging voert, kon aan de hand van een plattegrond bewijzen dat er in dat dorp helemaal geen kerkgebouw staat.

Westerse diplomaten volgen de rechtszaak met grote belangstelling omdat ze benieuwd zijn hoe onafhankelijk de Rwandese rechtspraak is en of een dissident in het Centraal-Afrikaanse land kan rekenen op een eerlijk proces. Bizimungu zit al twee jaar vast op beschuldiging van bedreiging van de staatsveiligheid omdat hij een eigen partij wilde oprichten. Volgens de regering zaaide hij daarmee etnische verdeeldheid.

Zijn proces is al in oktober 2002 begonnen maar destijds onmiddellijk verdaagd. Naar verwachting zal het proces nog zeker drie weken duren. Als Bizimungu schuldig wordt bevonden, wacht hem een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar.

De 53-jarige Bizimungu was de eerste president van Rwanda na de genocide van tien jaar geleden waarbij ruim 900.000 Tutsi's en gematigde Hutu's werden vermoord. Hij behoort tot de Hutu-meerderheid in het land maar was lid van de regeringspartij RPF die door Tutsi's wordt gedomineerd. Vier jaar geleden trad hij af na onenigheid met de regering van de toenmalige premier Paul Kagama, de echte sterke man van het land, die Bizimungu inmiddels als president is opgevolgd.