Eerste keer celstraf om voorkennis

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren voor het eerst beleggers onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd voor handel met voorwetenschap. Ook is er voor de eerste keer een tipgever veroordeeld.

Met het vonnis en de ,,forse strafrechtelijke sanctie'' geeft de rechtbank een signaal af dat moet leiden tot voorkoming van dit soort overtredingen. De rechtbank achtte strafoplegging nodig vanwege de beperkte ,,pakkans'' bij voorkenniszaken.

In de zaak gaat het om de handel in aandelen Kempen & Co, vlak voordat de zakenbank in 2001 werd overgenomen door Dexia. De 62-jarige L.B. kocht op 22 mei 2001 enkele uren voor het bod van het Belgische Dexia op Kempen een pakket aandelen. Hij hield aan de transactie netto 168.470,40 euro over, een bedrag dat hij terug moet betalen aan justitie. Daarnaast kreeg de belegger acht maanden gevangenisstraf opgelegd waarvan vier maanden voorwaardelijk, plus een boete van 20.000 euro.

Ook de zoon van L.B. – die door zijn vader getipt zou zijn – kreeg een straf voor handel met voorkennis opgelegd: een maand cel en een maand voorwaardelijk. Zijn straf valt lager uit omdat hij minder aandelen had gekocht – hij moet zijn nettowinst van 3.776,02 afstaan aan het openbaar ministerie. De werkstraf die het openbaar ministerie (OM) aanvankelijk had geëist vond de rechtbank niet volstaan.

De 38-jarige dochter van belegger L.B. kreeg als tipgeefster van de overname door Dexia 50 uur dienstverlening opgelegd. Haar echtgenoot was ten tijde van de overname van Kempen directeur bij de zakenbank. De man was een dag voor het bod tijdens zijn vakantie in Spanje ingelicht over de aanstaande overname. Zijn echtgenote ving dat gesprek op, maar ontkent iets tegen haar familie te hebben gezegd.

De rechter achtte het, onder meer op basis van telefoontaps, bewezen dat de vrouw over de overname heeft gesproken met haar familie in Nederland. Het komt in voorkenniszaken nauwelijks voor dat de tipgever voor de rechter komt.

In de meeste zaken moeten alleen de beleggers die daadwerkelijk hebben gehandeld met voorwetenschap voor de rechtbank verschijnen. Dossiers zijn daarbij meestal gebaseerd op indirect bewijsmateriaal. Het OM is ,,zeer tevreden'' over het vonnis. ,,Wij vinden het belangrijk dat een gevangenisstraf is opgelegd. Dat schrikt meer af dan dienstverlening.''