`Dutroux kan met excuses creperen'

Laetitia Delhez, na Sabine Dardenne de tweede kroongetuige in het proces tegen Marc Dutroux, zei gisteren voor de rechtbank in het Belgische Aarlen zich weinig te herinneren van haar zes dagen lange opsluiting in het huis van Dutroux in Marcinelle.

,,Ik leefde in een waas, ik was versuft. Ik sliep ook veel'', zei de nu 22-jarige Laetitia Delhez. Ze vertelde de jury en rechters hoe ze in 1996 door Dutroux was ontvoerd en verkracht. Dutroux had haar op straat bij de keel gegrepen, opgetild en in een bestelwagen gelegd. ,,Hij wilde onder meer weten wat mijn naam was en of ik al vriendjes had gehad. Hij zei dat hij me mooi vond.''

In de bestelwagen kreeg Laetitia al slaappillen. ,,Toen ik wakker werd, lag ik onderin een stapelbed vastgeketend, met mijn onderbeen aan het trapladdertje.'' Het meisje dommelde steeds in. Ondertussen verkrachtte Dutroux haar, zei ze. Volgens haar deed het Dutroux blijkbaar plezier dat zijn slachtoffer pijn leed tijdens de verkrachting.

Op dezelfde kamer stelde Dutroux haar aan Sabine voor, die hij toen al ruim zeventig dagen gevangen hield. ,,Daarna moest Sabine van Marc Dutroux, zonder hemdje, onder het dakraam gaan zonnen, zogenaamd om vitamines op te slaan'', zei Laetitia.

De meisjes zijn later samen opgesloten in de kelder van het huis in Marcinelle bij Charleroi. Enkele dagen later heeft de politie hen daar bevrijd, op aanwijzing van Dutroux zelf.

Laetitia Delhez weigerde gisteren aan het begin van haar getuigenis in de zaak-Dutroux de eed af te leggen. ,,Ik zweer de gehele waarheid te zeggen, maar ik weet niet of het zonder haat en zonder vrees zal zijn'', lichtte zij toe. Het Belgische strafrecht schrijft voor dat een beëdigde getuige `zonder haat en zonder vrees' spreekt.

Net als een dag eerder medeslachtoffer Sabine Dardenne had gedaan, verklaarde Leatitia Delhez gisteren dat zij, behalve Marc Dutroux niemand anders in het huis waarin beiden zaten opgesloten had gezien of gehoord. Wel had ze drie telefoontjes van Dutroux gehoord, waarin de namen `Michel' en `Jean-Michel' waren gevallen, alsmede de woorden ,,het is gelukt''. ,,Maar ik weet niet wat het verband hiertussen is. Ik was versuft'', aldus Delhez.

Kort na haar ontvoering in augustus 1996 had de destijds 16-jarige Laetitia Delhez, zo vertelde ze gisteren, aan Dutroux gevraagd: ,,Ben ik de eerste, of hebt u dit al eerder gedaan?''. Daarop had Dutroux volgens haar geantwoord: ,,Ik heb dit al verscheidene keren gedaan.''

Hoofdverdachte Marc Dutroux vroeg na de getuigenis van Laetitia het woord en bood zijn excuses aan. ,,Ik besef het kwaad dat ik heb aangericht en ik wil daarom mijn meest oprechte excuses aanbieden aan deze twee slachtoffers'', zei de verdachte.

Sabine en Laetitia reageerden onthutst. ,,Om het grof te zeggen, hij kan met zijn excuses creperen'', reageerde Sabine. Ze vroegen de rechters om Dutroux te laten zwijgen. Voorzitter Goux van het Hof vroeg hem daarop zijn mond te houden, wat gebeurde.

Ook Dutroux' toenmalige vrouw Michelle Martin bood Laetitia excuus aan, net zoals ze maandag deed bij Sabine: ,,Ik ben er mij van bewust dat ik u veel pijn gedaan heb en ik wil u daar mijn spijt over betuigen'', zei Martin. Laetitia onderbrak haar. ,,Ik wil niet naar uw spijt luisteren. Het is nu te laat. Ik heb niets meer te zeggen.''

De jury in het proces heeft kritiek op het verloop van de rechtszaak. Ze hekelen de urenlange herhalingen door politiemensen. ,,We kunnen dat toch allemaal begrijpen wanneer het één keer wordt uitgelegd'', zei een jurylid gisteren.