Dennis Hopper

Dennis Hopper, the decisive moments is een portret van de kolkende acteur, regisseur, fotograaf en schilder - en drugsverslaafde, ratelende, zelfdestructieve madman mogen we eraan toevoegen na het zien van deze film van Thom Hofman. We leren een klaarblijkelijk tot rust gekomen, oudere man kennen, die aan een enorme sigaar trekt en intussen de mooie en gevaarlijke verhalen van zijn leven vertelt. ,,Iedereen heeft zijn geschiedenis, maar weinigen hebben een geschiedenis zo beladen met gebeurtenissen en thema's als Dennis Hopper'', zegt de Nederlandse acteur, fotograaf en regisseur erbij, want die heeft weinig gevoel voor understatement. De toon is gezet, Hofman is hier vooral als bewonderaar. Hopper en zijn vrienden (een imposant gezelschap, met onder meer David Lynch en Wim Wenders) krijgen alle ruimte om te vertellen, Hofman stelt weinig andere vragen dan die aanzetten tot nieuwe anekdotes. Na afloop weten wij niet wat Hopper op de Actor's Studio van Lee Strasberg heeft geleerd of de keuzes die hij maakte in de films die hij zelf regisseerde, zoals Easy Rider, The Last Movie en Colors. Maar onderhouden zijn we wel.

Dennis Hopper, the decisive moments. Regie: Thom Hofman. In: 15 bioscopen (Docuzone)