`Corus moet Rus Oesmanov verwelkomen'

Onbegrijpelijk vindt Olivier van Royen het dat Corus de voordracht van Aad van der Velden als commissaris afwijst. ,,Dat is een grote vergissing'', zegt Van Royen (74), die van 1988 tot 1993 bestuursvoorzitter van Hoogovens was en daarna tot de fusie met British Steel commissaris. ,,Van der Velden zou juist een aanwinst zijn voor Corus. Hij kent het bedrijf door en door, hij kent de staalindustrie, hij heeft de steun van het Nederlandse deel van Corus en hij heeft veel ervaring met het doorvoeren van verbeterprogramma's. Dat zijn precies de eigenschappen die Corus op dit moment hard nodig heeft.''

Van Royen is al vijf jaar weg bij Corus, maar volgt het Brits-Nederlandse staalconcern nog altijd op de voet. Binnen het Nederlandse smaldeel van Corus geniet hij groot aanzien. ,,Het lot van Corus gaat mij aan het hart'', zegt Van Royen. ,,Wat er nu gebeurt is schadelijk voor het bedrijf. Corus heeft gewoon nog te veel problemen die opgelost moeten worden. De Britse staalbedrijven maken nog steeds verlies, terwijl Corus Nederland winst maakt. De nieuwe bestuursvoorzitter Philippe Varin heeft al meerdere malen gezegd dat hij een brug wil slaan tussen het Nederlandse en het Britse deel van het bedrijf. Van der Velden is de ideale man om hem daarbij te helpen.''

Van Royen pleit voor meer Nederlanders in het Corus-bestuur, waar naar Brits model zowel uitvoerende bestuurders als commissarissen in zitten. ,,Er moeten mensen in het bestuur die weten hoe Corus Nederland zijn goede resultaten heeft bereikt en die kennis hebben van de staalindustrie. Nu zijn er nog maar twee bestuurders met veel staalkennis, en die gaan over enige tijd met pensioen.''

Van Royen vindt dat Corus ,,krampachtig'' reageert door de voordracht van Van der Velden af te wijzen. ,,Corus zou juist beter naar zijn aandeelhouders moeten luisteren. Wees blij dat er nog iemand is die zo veel in het bedrijf wil investeren. Het is gewoon dom om zo'n grote, belangrijke aandeelhouder tegen je in het harnas te jagen. Corus zou hem juist met open armen moeten ontvangen. Die Oesmanov heeft zelf bedrijven die 10 miljoen ton staal en 20 miljoen ton ijzererts per jaar produceren. Van die kennis moet Corus gebruik maken. Het zo grof afwijzen van een redelijk voorstel tot benoeming van Van der Velden zal waarschijnlijk tot veel grotere spanningen met deze aandeelhouder leiden. Wijs hem niet onmiddellijk af, maar praat met die man!''