Bounty-eiland Pitcairn blijft Brits

Het eiland Pitcairn in de Stille Oceaan is nog steeds Brits. Het Britse rechtssysteem is er van kracht. Dat heeft het speciale Hooggerechtshof van het eiland, met 47 inwoners op een van de meest geïsoleerde plekken in de wereld, eerder deze week beslist.

Het speciaal samengestelde Hof hield een zitting in een buitenwijk van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland, en bestond volledig uit rechters die normaal gesproken in regionale rechtbanken in Nieuw Zeeland recht spreken. Door het besluit kan een proces tegen dertien mannen, afstammelingen van de muiters van het Britse oorlogsschip Bounty, doorgaan. Ze worden beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. De misdrijven zouden in de laatste vier decennia van de vorige eeuw zijn gepleegd.

Pitcairn, een rots van zes vierkante kilometer, ligt in het zuidoosten van de Stille Oceaan, tussen Frans Polynesië en Chili. Een advocaat voor de verdachten had betoogd dat het Britse rechtssysteem daar niet van toepassing was. ,,Door hun muiterij hadden de opvarenden van de Bounty hoogverraad gepleegd. Daarmee werd hun trouw aan Groot-Brittannië beëindigd. Ze gingen naar Pitcairn om daar aan het Britse rechtssysteem te ontsnappen'', betoogde Paul Dacre. Omdat het eiland op zeekaarten van twee eeuwen geleden op een verkeerde plek was weergegeven, bleven de muiters van de Bounty twee generaties lang zoek.

Het argument van de advocaat werd door de rechters terzijde geschoven. Ze betoogden dat Pitcairn in 1887 officieel een Britse kolonie werd. ,,De duurzaamheid en legitimiteit van het Britse bestuur worden aangetoond door de uitgave van postzegels en muntstukken en door officiële bezoeken en steun door de Britse overheid'', aldus het Hof. De Britse autoriteiten hadden eerder gezegd dat het proces van belang is omdat wetsovertreders overal moeten kunnen worden vervolgd.

Zeven ex-eilanders hangt ook nog een proces in Nieuw Zeeland boven het hoofd. Wanneer de dertien beschuldigde inwoners van Pitcairn gevangen zouden worden gezet, zou dat het einde kunnen betekenen van de bewoning van Pitcairn, omdat er dan te weinig mannen beschikbaar zouden zijn om te helpen met de bevoorrading van het eiland, dat geen kade heeft en ook een vliegveld ontbeert.

Goederen en passagiers moeten in de buurt van het eiland overgezet worden naar roeiboten die door de mannelijke inwoners van het eiland worden gevaren.

De procesgang in Auckland zal waarschijnlijk een zwaar stempel drukken op toekomstplannen voor het eiland die zich op isolementstoerisme en honingkweek richtten. Een rapport van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Landbouw stelde onlangs vast dat de honing van het eiland de puurste ter wereld is.