Amerika als rariteit

Geen cultuur die zoveel lijkt op de onze, maar tegelijk zo intrigeert als de Amerikaaanse. We kunnen maar geen genoeg krijgen van de Verenigde Staten. Televisiezender RTL heeft het thema weer eens van de plank gehaald en er een serie van gemaakt. Die wordt gepresenteerd door Max Westerman, correspondent in New York. Voor wie het `lichtere werk' van Westerman kent zegt dat eigenlijk al genoeg.

Verwacht in de achtdelige serie Max in Alle Staten die morgenavond begint, geen subtiliteiten, want Max, aldus het persbericht van RTL, gaat participerend op onderzoek uit. Dat betekent in de eerste aflevering dat Westerman het afgekloven maar belangrijke onderwerp over de Amerikaanse fascinatie voor wapens onderzoekt, `lekker lachen en lekker schieten'. Van commentaar voorzien op de van hem bekende ironische toon.

Het is natuurlijk godgeklaagd, die liefde voor wapens. Maar er zijn verschillende manieren om dit interessante, maar ingewikkelde onderwerp te onderzoeken. Wapens zijn een Amerikaans recht, dat weten we, maar waar komt die fascinatie nou uit voort?

Westerman is nooit erg op zoek naar het waarom. Wat hij biedt is entertainment. Want dat is de American way of life in zijn ogen. Dat is ook het tegenstrijdige van een programma als dat van Westerman: het is oppervlakkig, maar wel vermakelijk.

Velen zijn Westerman voorgegaan. Louis Theroux voor de BBC bijvoorbeeld, die dat overigens veel origineler, gedurfder en geestiger deed. En meer recentelijk rapper-komiek Ali G. Bij hem is het in de zeik zetten tot norm verheven. Zijn nietsvermoedende slachtoffers, meestal niet de minsten, willen daarbij anders dan de gemiddelde Nederlander, ook nog wel beleefd en vriendelijk blijven.

Amerika als rariteitenkabinet, je moet het maar op die manier willen brengen. Want één ding is zeker: door programma's als die van Westerman krijgen we in elk geval niet méér begrip voor het doen en laten van Amerikanen. Maar dat, zo weten we zo langzamerhand van het product `Max', is ook niet zijn bedoeling. De Verenigde Staten zijn in zijn optiek vooral amusement en dat vinden velen met hem. Wat dat betreft is de titel van het programma goed gekozen.

Max in alle staten, morgen, RTL4, 21.00-21.30u.