Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, de opvolger van Wim Duisenberg. Verder de rechtszaak tegen Marc Dutroux. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Aandacht voor de Utrechtse serieverkrachter en het onderzoek dat nog niets heeft opgeleverd. In de hoop de dader te pakken verbreken getuigen, die oog in oog met de vermeende serieverkrachter hebben gestaan, het zwijgen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor getuigenverhoor van Leatitia in het proces-Dutroux en voor wat er volgens het CDA met de omroep moet gebeuren. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: WK voetbal 1974. Terugblik op het WK voetbal uit 1974 dat niet alleen Oranje, maar ook Nederland op de wereldkaart zette. Vandaag is ook het boek 1974: Wij waren de besten, van journalist Auke Kok verschenen. Ned.3, 20.57-21.30u.

Hoge bomen: prins Bernhard. Slot van een tweeluik over prins Bernhard. Aan de orde de Greet Hofmansaffaire, Lockheed en Bernhards inzet voor het Wereld Natuur Fonds. Ned.1, 21.07-21.52u.

Keuringsdienst van waarde. Aflevering in een serie waarin producten nader worden bekeken. Vanavond gaat het over de kwaliteit van Hollandse biefstuk en waarom het bakken vaak mislukt. Ned.3, 21.30-22.00u

Vier jaar dood, niet vermist! Misdaadverslaggever Peter R. de Vries ontmaskerde de moordenaar en huisvriend van het echtpaar Hans en Ria Muller. In januari werden hun stoffelijke resten opgegraven bij een kinderboerderij in Baarn. Gesprekken met familie en vrienden. Ned.1, 23.08-23.43u.

VPRO's import: Mitterrand; the big secret. Franse documentaire van William Karel uit 2001. Vlak na de dood van Mitterrand in 1996 verklaarde zijn lijfarts dr. Gubler in zijn boek The Big Secret dat de Franse president leed aan kanker en al 15 jaar lang de medische gegevens vervalste. Ned.3, 23.42-0.35u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met rechtsfilosoof Paul Cliteur over zijn bundel God houdt niet van vrijzinnigheid. Verder minister De Geus (Werkgelegenheid) over de onrust rond het voorjaarsoverleg en Mauritz Vlot van de christelijke motorclub CMA. Ned.1, 21.52-22.37u.

Barend & Van Dorp. Gast is topman Klaas Wagenaar van Getronics. Zangeres Mathilde Santing treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd AS Monaco tegen Chelsea, de eerste halve finale in de Champions League. Verder een analyse van oud-voetballer Youri Mulder. Ned.2, 20.25-22.45u.

FILM

.Affliction (Paul Schrader, 1997, VS). In even deprimerende als authentieke verfilming van roman van Russell Banks (uit 1989) excelleert regisseur Schrader als karaktertekenaar van mensen met gevoelsarmoede. James Coburn kreeg Oscar voor zijn bijrol als drankzuchtige oude man in een gat in New Hampshire, die zijn zonen hun leven lang geslagen heeft. De ene (Willem Dafoe) is ontsnapt naar de stad, de andere (Nick Nolte) is gebleven en maakt een puinhoop van zijn leven door de gewelddadigheid van pa te continueren. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Vampire in Brooklyn (Wes Craven, 1995, VS). Narcisme van hoofdrolspeler Eddie Murphy is grappigste aspect van ongemakkelijk mengsel van een romantische `gothic horror story' en een schmierende klucht. Vampier in New Yorks crimineel milieu. Veronica, 20.30-22.20u.

Road Ends (Rick King, 1997, VS). Dennis Hopper is de sheriff van een woestijnstadje en Mariel Hemingway de lokale hoteleigenaresse in deels in Los Angeles gesitueerde misdaadfilm over een door de FBI en een gangster gezochte getuige in een drugszaak. RTL5, 22.35-0.20u., met reclame.

Raw Deal (John Irvin, 1986, VS). Eentonig gewelddadige actiefilm waarin ontslagen FBI-beambte Arnold Schwarzenegger solistisch afrekent met onderwereld van Chicago. BBC1, 0.15-2.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Auke Kok over zijn boek Wij waren de besten over de verloren finale van het Oranje-elftal tegen de Duitsers. Radio 1, 19.04-20.00u.

Dubbel-O. In het opvoedings- en opleidingsprogramma aandacht voor een nieuwe therapie om dyslexie te behandelen. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.