Studie KNVB naar effect van stadionverbod

De KNVB gaat in samenwerking met de clubs uit de ere- en eerste divisie zelf een onderzoek doen naar het effect van stadionverboden op de politie-inzet.

Voorzitter Henk Kesler van de sectie betaald voetbal van de KNVB wil niet langer wachten op eventuele initiatieven van de overheid, maar wil in het kader van de plannen over doorberekening van politiekosten aan clubs weten hoeveel politie er minder kan worden ingezet als het middel van een stadionverbod maximaal wordt gebruikt.

Kesler toonde zich gisteren verontwaardigd over de kritiek van burgemeester Deetman van Den Haag. Die stelde rond de presentatie van het rapport van het `auditteam' voetbalvandalisme over de rellen bij ADO Den Haag-Ajax (9 november 2003), dat de KNVB veel te laks optreedt tegen supportersgeweld. Volgens hem kan de voetbalbond veel meer maatregelen treffen om zaken als kwetsende spreekkoren en verstoringen van de openbare orde te voorkomen.

Kesler: ,,Deetman roept dat er op andere tijdstippen gespeeld moet worden. Onze `traditionals' (onderlinge wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV) werden vroeger om 17.00 uur gespeeld, maar op verzoek van de overheid moesten die naar half een. Dat was dus niet op verzoek van tv-zender Canal+. Deetman zou beter moeten weten. Het programma in het betaald voetbal wordt in overleg met de overheid samengesteld. De knelpunten worden besproken en vervolgens nog eens besproken met de commissie-Mans. Dan kan elke burgemeester nog een keer zijn bezwaren indienen.''

Kesler vindt dat de clubs en KNVB genoeg hebben geïnvesteerd in veiligheid. ,,De grens is bereikt. Iedereen voelt zich kennelijk weer geroepen iets te zeggen over het onderwerp.''

Kesler is een voorstander van het staken van een wedstrijd bij kwetsende spreekkoren. ,,Maar als een arbiter dat wil, krijgt hij het dringende verzoek van de politie dat niet te doen met het oog op de openbare orde. Deetman hoeft maar twee keer naar ADO Den Haag te gaan en dan kan hij een wedstrijd laten stilleggen. Datzelfde geldt voor de situaties in Amsterdam en Rotterdam. Staak dan een duel. Daar gaat tenminste een signaalwerking vanuit.''

Kesler is voor een strakke handhaving van stadionverboden. ,,Maar als iemand met een stadionverbod een pruik of een snor opzet, komt ie binnen. Als dat wordt gemeld is het voor de politie geen prioriteit op te treden. We hebben het dan wel over lokaalvredebreuk.''

Kesler is het niet met minister Remkes van Binnenlandse Zaken eens dat een voetbalwet naar Engels model de problemen niet zou kunnen oplossen. ,,Misschien hebben we momenteel wel de instrumenten de voetbalvandalen aan te pakken, maar dan worden ze zeker niet effectief gebruikt.''

De vier aanhangers van Ajax die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen na afloop van Jong Ajax-Jong Feyenoord, vorige week donderdag, zijn gisteren weer op vrije voeten gesteld. Zij waren zondag aangehouden. Een verdachte is met een dagvaarding naar huis gestuurd, over eventuele vervolging van de andere drie moet justitie een besluit nemen. Tegen hen is minder bewijs.