Shell verliest triple-A status

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft gisteren de waardering van de Koninklijke/Shell Groep verlaagd van triple-A naar AA. Hierdoor wordt geld lenen voor het energieconcern duurder.

Shell was een van de slechts drie bedrijven wereldwijd met een triple-A-status, een waardering die de financiële kracht van een bedrijf weerspiegelt.

De verlaging van de waardering hoeft niet alleen negatief te zijn. In een reactie zeiden analisten van Citibank dat beleggers kunnen profiteren. Ze verwezen naar vorig jaar, toen Shell geen aandelen wilde inkopen omdat anders de `triple-A' in gevaar kon komen.

De afwaardering door S&P – dat een verdere verlaging niet uitsluit – is een reactie op de publicatie gisteren van het interne Shell-onderzoek naar de bijstelling van de olie- en gasreserves. In het rapport staat onder meer hoe het management jarenlang ruziede over de reserveboekingen. Het rapport wijst met een beschuldigende vinger naar topman Watts en productiechef Van de Vijver, die beiden inmiddels zijn ontslagen. De laatste liet gisteren via zijn Amerikaanse advocaat weten dat het rapport onvoldoende duidelijk maakt dat hij vanaf het begin het probleem aan de orde heeft gesteld.

Shell waardeerde gisteren voor de derde keer dit jaar de `bewezen' olie- en gasreserves af. Daardoor heeft het nu nog voor 10,2 jaar aan reserves in de boeken, het minst van alle grote olieconcerns. In totaal heeft Shell nu rond de 25 procent van zijn reserves afgehaald. De afgelopen jaren heeft het concern flink ingeteerd op de reserves. Malcolm Brinded, de nieuwe productiechef, zei dat de afgelopen vijf jaar slechts 60 procent van de gewonnen olie en gas is vervangen door nieuwe reserves. Deze vervangingsratio lag vorig jaar op minder dan 60 procent. ,,Onacceptabel', aldus Brinded. Door het reserveschandaal is Shell, onder druk van aandeelhouders, de bedrijfsstructuur opnieuw gaan bekijken. Het concern kondigde gisteren aan op de aandeelhoudersvergadering van 28 juni een voorlopig rapport te presenteren, plus een tijdpad voor mogelijke structuurveranderingen. Eerder zei Shell dat het volgend jaar met voorstellen komt.

Gerectificeerd

Shell

In het bericht Shell verliest triple-A-status (20 april, pagina's 1 en 11) staat dat Standard & Poor's zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Shell heeft verlaagd naar AA. De nieuwe waardering is AA+, lager dan triple-A, maar hoger dan AA.