Rel bij sociale dienst A'dam over e-mails

Drieënveertig medewerkers van de Sociale Dienst Amsterdam moeten zich volgende week intern verantwoorden voor het verzenden van bedenkelijke e-mails. De medewerkers wordt verweten dat zij erotische plaatjes hebben verstuurd, pornografische afbeeldingen en ,,obscene en schokkende afbeeldingen''.

,,Dan moet je denken aan filmpjes die je zo van internet kan plukken'', zegt de woordvoerder van de dienst. Hij heeft een vaag filmfragment gezien van politieagenten in een container die werden opgetakeld naar een dak. Plots gaat er iets mis en de agenten tuimelen uit de bak. ,,Het kan best zijn dat dat filmpje ook op de tv is geweest'', aldus de woordvoerder. ,,Maar het moet zo zijn dat ze beseffen dat je daar geen leuk bedoelde teksten bij zet.'' Dat geldt zeker voor de afbeeldingen van verminkte lijken die ook zijn aangetroffen.

Volgens Mat Masthoff, directeur van de dienst, verbieden de richtlijnen van de dienst het verzenden van dergelijke e-mails. Los daarvan, vindt hij, is in een aantal gevallen een morele en maatschappelijke grens overschreden. ,,Daarnaast wordt hierdoor productietijd verloren [...]. Ook wordt door het ontvangen en doorsturen van deze e-mails de kans op verspreiding van computervirussen vergroot'', aldus Masthoff in een persbericht. Hij verscherpt de controle op het e-mailverkeer.

Ontslagen bij de sociale dienst worden niet uitgesloten.