Recreante naar Spelen

Niet in het minst tot haar eigen verbazing heeft de 36-jarige Britse Tracey Morris zich als marathonloopster geplaatst voor de Olympische Spelen in Athene.

De onbekende opticien uit Leeds, die zichzelf als een recreante beschouwt, vergezelt in augustus Paula Radcliffe, 's werelds snelste vrouw op de marathon.

Morris is achttien maanden geleden met hardlopen begonnen en liep afgelopen weekeinde in Londen haar tweede marathon. Zij had zich met 125 kilometer per week dermate serieus voorbereid, dat ze als tiende eindigde in een tijd van 2.33,52. Daarmee was zijn niet alleen de snelste Britse loopster, maar bleef zij bijna drie minuten binnen de limiet.

Hoewel Morris in het geheel niet is voorbereid op deelname aan de Spelen, laat zij deze kans niet glippen. Zij heeft inmiddels medewerking van haar baas gekregen om zich voor te bereiden op de olympische marathon. Dat is hard nodig, omdat door de verwachte hitte de omstandigheden zwaar zullen zijn.

Tegenover verslaggevers verklaarde ze na afloop stomverbaasd te zijn. Ze wist namelijk niet eens dat ze de snelste Britse was; dat werd haar bij de finish door een vriend verteld.

De ironie wilde dat Morris' inschrijving voor de wedstrijd was geweigerd, omdat zij nooit een snelle tijd had gelopen. Dankzij Bud Baldaro, een van de Britse belangrijkste trainers, kreeg zij op de valreep een startbewijs.