Prins Friso: Mabel was `jong en naïef'

Mabel Wisse Smit en Prins Friso hadden nooit gedacht dat de contacten die Wisse Smit in 1989 onderhield met crimineel Klaas Bruinsma tot problemen zouden leiden. Dat zei het paar in een gisteravond uitgezonden televisieinterview met Maartje van Weegen en Paul Witteman. ,,Ik heb me wel afgevraagd of ik in mijn vrijheid zou worden beknot'', zei Wisse Smit. ,,We dachten: wordt haar werk niet beperkt door de ministeriële verantwoordelijkheid'', zei Friso.

Prins Friso zei al in 2000 vlak na de kennismaking met Wisse Smit op de hoogte te zijn geweest van haar contact met Bruinsma. ,,Ik schrok even. Voor mij was Bruins- ma iemand die voor het Hilton was neergeschoten. [...] Maar ze was jong en naïef.''

De relatie met Bruinsma omschrijft Wisse Smit zelf als ,,vriendschappelijke contacten'' die enkele maanden hebben geduurd. ,,Daarna werd het een zeilcontact. De suggestie dat het een liefdesrelatie was of een intieme relatie klopt niet.'' Prins Friso benadrukte dat het paar ,,veel gesproken'' heeft over Bruinsma en ,,lang nagedacht wat we moesten vertellen''. Hij vond het niet relevant de premier te vertellen over Mabel's overnachtingen op Bruinsma's reddingsboot de Neeltje Jacoba. ,,De overnachtingen hadden geen betrekking op criminele of chantabele feiten.'' Ook de koningin was niet onmiddellijk op de hoogte van Mabel's relatie met Bruinsma. Friso: ,,Ik dacht wel: ik vertel het niet direct, want dan moet zij de minister-president inlichten.''

Het paar gaf meer dan eens toe ,,onverstandig'' en ,,naïef'' te zijn geweest door niet meteen alle feiten te melden. De affaire, zo zei Wisse Smit, heeft veel pijn gedaan. ,,Er kwam een orkaan over me heen. Iedereen vond zichzelf een Mabel-expert.'' Over de felle bewoordingen waarmee de premier in oktober aankondigde dat de toestemmingswet voor hun huwelijk niet zou worden ingediend (,,tegen onwaarheid is geen kruid gewassen''), zei Friso gisteren: ,,Het is niet aan ons een oordeel te vellen over de kwalificaties van de premier.'' Hij moest ,,even slikken'' toen bleek dat de toestemmingswet niet zou worden ingediend. ,,Je kunt niet anders dan de feiten accepteren. Voor mijn moeder is het ook niet gemakkelijk geweest.'' Er keken gisteren 2,7 miljoen mensen naar het gesprek.