Nederlandse Orions nog veelgevraagd

Het ministerie van Defensie heeft afgelopen halfjaar een groot aantal internationale verzoeken gekregen voor de inzet van P3-C Orion patrouillevliegtuigen, die het ministerie van Defensie om bezuinigingsredenen wil verkopen. Dat blijkt uit een overzicht dat het departement op verzoek van NRC Handelsblad heeft verstrekt. De meeste verzoeken zijn niet gehonoreerd.

Minister Kamp (Defensie, VVD) wil de tien nog vliegende Orions verkopen en de thuisbasis, vliegveld Valkenburg bij Leiden, sluiten. Dat zou al in januari van dit jaar gebeuren, maar op verzoek van de Kamer is de opheffing van de groep Maritieme Patrouillevliegtuigen (Marpat) een jaar uitgesteld. Morgen organiseert de vaste Kamercommissie van Defensie een hoorzitting over de voorgenomen opheffing van Marpat.

Sinds het besluit om Marpat op te heffen, heeft Nederland verzoeken gekregen Orions in te zetten voor vrijwel alle missies van het afgelopen halfjaar. Zo vroegen de Verenigde Naties Nederland in oktober een Orion in te zetten in Congo voor de verificatiemissie MONUC. Eerder hadden de Fransen hetzelfde gevraagd. De NAVO verzocht Orions in te zetten boven Bosnië en Kosovo voor de SFOR en KFOR-missies en voor Active Endeavour, de patrouilles in de Middellandse Zee in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Bovendien vroeg het bondgenootschap Orions voor de snelle reactiemacht van de NAVO, die vanaf volgend jaar overal ter wereld inzetbaar moet zijn. Behalve deze directe verzoeken aan Nederland kreeg Defensie de afgelopen maanden verschillende `algemene' verzoeken van de Amerikanen binnen, voor inzet van verkenningsvliegtuigen boven Afghanistan (ISAF, Enduring Freedom) en Irak (SFIR).

De meeste verzoeken zijn om ,,operationele redenen'' afgewezen, aldus een woordvoerder van Defensie. Zo ging Nederland niet in op een verzoek van de VS om de missie van een Nederlandse Orion die vanuit Qatar meedeed aan Enduring Freedom te verlengen. Wel voerde een Orion korte tijd vanuit Sicilië vluchten uit voor de NAVO.

ORIONS: pagina 2