Meningsuiting

In het hoofdartikel van NRC Handelsblad van 18 maart staat (de nummering is van mij): ,,Terecht stelde Kamerlid Vos van GroenLinks tijdens het debat de vrijheid van meningsuiting aan de orde (1) en de vrijheid van organisaties om hun eigen voorzitter te kiezen (2). Pronk heeft het recht als vertegenwoordiger van de Nederlandse vluchtelingenorganisaties zijn eigen woorden te kiezen (3). Het past een minister niet om onwelgevallige gesprekspartners naar believen uit te schakelen (4). Laat zij ervoor zorgen dat haar argumenten beter zijn (5).''

Een correctie op deze uitspraken lijkt me op zijn plaats:

Ad 1. De vrijheid van meningsuiting is hier niet in het geding. Minister Verdonk heeft niet gezegd dat Pronk niet mag zeggen wat hij vindt.

Ad 2. Minister Verdonk heeft organisaties niet de vrijheid ontzegd hun eigen voorzitter te kiezen.

Ad 3. Minister Verdonk heeft Pronk niet het recht betwist, zijn eigen woorden te kiezen.

Ad 4. De voorstelling van zaken die in deze regel gegeven wordt, is absurd. De zaak is deze: minister Verdonk heeft geweigerd iemand als gesprekspartner te dulden die haar uitzettingsbeleid via de woordkeus `deportatie' vergelijkt met het wegvoeren van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft hiertoe niet alleen het volste recht, maar zelfs de plicht.

Ad 5. Graag hoor ik nog welke argumenten van minister Verdonk voor verbetering vatbaar zijn.

    • D. Knol