`Maffia en terroristen werken samen'

De Italiaanse justitie heeft verbanden ontdekt tussen islamitische terreurorganisaties en de camorra, de Napolitaanse maffia die behoort tot de grootste van het land. De openbare aanklager voor de georganiseerde misdaad, Pierluigi Vigna, zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst met buitenlandse journalisten.

,,Er zijn zonder twijfel banden'', zo zei Vigna. Volgens de coördinator van de nationale antimaffia-eenheid betreft het een ruilhandel waarbij de camorra wapens levert en de islamitische terreurorganisaties met drugs de wapens betaalt. De camorra is de in Napels gebaseerde maffia die naar schatting jaarlijks 16 miljard euro omzet in de drugshandel.

Volgens Vigna zou de samenwerking zijn ontstaan nadat een camorra-lid, die zich had bekeerd tot de islam, in de gevangenis moslimextremisten ontmoette. Maar Vigna wilde geen bewijzen geven voor deze aanname.

Volgens hem is het niet de eerste keer dat de Italiaanse onderwereld handel drijft met buitenlandse groeperingen. Zo is bekend dat Italiaanse criminele organisaties bij de smokkel van cocaïne samenwerkten met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. De activiteiten van de Italiaanse maffia overlappen volgens Vigna deels met die van terroristen, wat hen tot logische partners maakt. Beide ontvoeren mensen, wassen geld wit en doen aan afpersing.

Vigna beklemtoonde verder dat banden tussen de georganiseerde misdaad en moslimextremisten in meer landen voorkomen. Hij pleitte voor een meer gecoördineerde aanpak van misdaadsyndicaten en terroristische groeperingen binnen de Europese Unie. Zo zou er volgens Vigna een Europees opsporingsbevel moeten komen dat het gemakkelijker maakt om personen op te pakken die gezocht worden in andere EU-lidstaten.

Vigna schat dat de vier belangrijkste criminele groepen in Italië, de maffia, de camorra, de 'ndrangheta en de sacra corona unita samen een omzet hebben van 100 miljard euro per jaar.