Honduras ook snel weg uit Irak

Na Spanje heeft ook Honduras besloten zo snel mogelijk zijn troepen uit Irak terug te trekken. Amerikaanse troepen zullen hun offensief tegen rebellen in Falluja niet hervatten als zij hun zware wapens inleveren.

President Ricardo Maduro zei gisteren in een televisie- en radiotoespraak dat de Hondurese troepen op de kortst mogelijke termijn worden teruggetrokken. Honduras heeft sinds afgelopen zomer 370 militairen in Irak die onder Spaans commando in Najaf dienen. Ze houden zich voornamelijk bezig met het opruimen van mijnen en het geven van medische hulp aan de coalitietroepen. Eerder was al bekendgemaakt dat hun mandaat, dat in juli afloopt, niet verlengd zou worden.

Poolse functionarissen zeiden gisteren dat een grotere betrokkenheid van de Verenigde Naties in Irak twijfelende landen tot toezeggingen van nieuwe troepen kan brengen of er ten minste toe kan overhalen hun troepen niet overhaast terug te halen. Polen heeft het bevel over de sector zuid-midden waar onder anderen de Spanjaarden en Hondurezen zijn gelegerd. Verscheidene troepenleveranciers, waaronder Oekraïne, Australië en El Salvador, hebben overigens verzekerd dat ze in Irak blijven. Albanië, dat 71 man in Mosul heeft, liet weten bereid te zijn zijn contingent uit te breiden.

De Amerikaanse president Bush leverde gisteren in een telefoongesprek met de nieuwe Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero kritiek op diens besluit de 1.300 Spaanse militairen binnen zes weken terug te trekken. Bush riep Zapatero op acties te vermijden die ,,valse aanmoediging'' zouden geven aan ,,terroristen of vijanden van vrijheid in Irak''.

Na dagenlange onderhandelingen werden Amerikaanse militairen en civiele leiders van de belegerde sunnitische stad Falluja het gisteren eens dat als de opstandelingen hun raketwerpers, mortieren en andere zware wapens inleveren, de mariniers niet opnieuw in actie komen. Maar als dit niet gebeurt, verklaarde de Amerikaanse legerwoordvoerder generaal Mark Kimmitt in Bagdad, dan ,,zijn de mariniers meer dan bereid om de militaire operaties door te zetten''. Het Amerikaanse offensief in Falluja, bedoeld om de stad te zuiveren van zijn naar schatting 1.000 tot 2.000 rebellen, heeft al honderden levens geëist waaronder die van een onbekend aantal burgers.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de politiechef van de shi'itische stad Al-Kut en zijn tweede man ontslagen omdat hun manschappen tien dagen geleden geen weerstand hebben geboden tegen de militie van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr. De Amerikanen hebben veel kritiek op het functioneren van de Iraakse veiligheidsdiensten zowel in Falluja als tijdens de revolte van Muqtada Sadr. De geestelijke zelf zit nog steeds verschanst in Najaf. De commandant van de Amerikaanse troepen ter plaatse zei gisteren de Irakezen de tijd te geven om zelf het probleem-Sadr op te lossen. Sadr wordt gezocht wegens een oproep tot moord op een rivaal.