Het Beeld

`Gewiekst' was de kwalificatie voor het optreden van prins Johan Friso en zijn verloofde Mabel Wisse Smit, die in Nova gelanceerd werd door schrijver-theoloog Huub Oosterhuis, een huisvriend van de koninklijke familie. In dat woord kon misdaadverslaggever Peter R. de Vries, tevens aanstichter van een groot deel van de commotie rond Mabels vriendschap met gangster Klaas Bruinsma, zich helemaal vinden.

Het viel een beetje tegen, het gisteren door NOS Actueel na goedkeuring van premier Balkenende uitgezonden `portretterende interview' met het bruidspaar. Dat lag niet echt aan de interviewers, Maartje van Weegen en Paul Witteman, die hun best deden relevante vragen te stellen. Maar ze waren in feite veroordeeld tot de rol van aangever. Het vraaggesprek diende immers vooral om het paar in staat te stellen zich te verdedigen tegen de vele aantijgingen in de media, `een wederwoord', zoals Oosterhuis het noemde. De reden dat Mabel en Friso niet eerder aan een mediaoffensief waren begonnen, zo leren we van de officieuze biechtvader van de koningin, is dat premier Balkenende ze dat niet eerder gunde.

Als het de bedoeling was met het interview meer sympathie te wekken, dan is die opzet gedeeltelijk gelukt. Het woord van Mabel dat ze geen intieme relatie met Bruinsma had en voor zover ze zich herinnert meneer Da Silva, `ehm' nooit gekend heeft, staat dus recht tegenover dat van de Chileense moordenaar. In een bliksempeiling op de website van Barend & Van Dorp bleek dat 58 procent van het publiek de aanstaande prinses gelooft: geen ruime meerderheid, maar aanzienlijk meer steun dan voor de uitzending.

Een probleem bij het interview was dat het paar geen innemende charme uitstraalde. In de verdediging zeiden ze soms niet heel verstandige dingen, zoals dat duiken een gemeenschappelijke hobby vormt. De in hun brief aan de premier aangekondigde verontschuldigingen voor het niet geven van complete informatie bleven uit, en de media werden beschuldigd van chantage en `ronduit schandalig' gedrag. Een extra handicap vormde de parodie door cabaretière Martine Sandifort, die zaterdag weer in Kopspijkers te zien was. Bij elke `ehm' van Mabel moet je denken aan de karikatuur.

De vier doctoralen van het paar staken schril af bij de direct daarna in Felderhof ontmoet (NCRV) beleden twee doublures op de middelbare school van Friso's oom Pieter. Hij spaarde uiltjes, omdat zijn vrouw hem aan een uil deed denken. Hij noemt haar Em of Vlam, zij hem Vol. Als zijn schoonmoeder Juliana, `met haar Russische bloed', stampvoette van woede, dan vroeg hij haar die Ierse volksdans nog eens voor hem uit te voeren. En hij weet heel goed dat hij veel mensen `gekrulde tenen' bezorgt. De domme August van de Oranjes is een veel aardiger corpsbal dan Friso en Mabel, die de indruk van berekening niet konden wegnemen.

Prins Friso stak zich in Mexico in een wit pak om zijn aanstaande ten huwelijk te vragen. Pieter verpakte een levende muis in een doos chocolaatjes bij zijn Leidse hofmakerij. Dat vind ik geestiger.