`Diego, de hemel kan nog wachten'

Licht verbeterd maar onverminderd in levensgevaar. Argentinië volgt de gezondheidstoestand van voetballer Maradona, de grootste aller tijden, op de voet.

Diego Armando Maradona ligt op de vierde etage van het ziekenhuis en hopelijk aan de achterkant. Want hier bij de hoofdingang van de Clínica y Maternidad Suizo Argentina is het een kermis die het herstel nauwelijks zal bevorderen. Honderden fans staan voor de dranghekken te zingen en te trommelen en tientallen agenten fluiten venijnig hard om het verkeer in het hartje van hoofdstad Buenos Aires ondanks de oploop in goede banen te leiden.

De voorgevel van het ziekenhuis is maandag tegen middernacht geheel volgeplakt met zelfgemaakte posters, aandoenlijke hartenkreten en foto's van de voetballer uit betere tijden. Mannen staan op elkaar schouders met plakband in de mond om ook de tweede verdieping te decoreren. ,,Diego, de hemel kan nog wachten'', staat er op de laatste bijdrage. En naast de voordeur bidden vier goedgekapte, oudere vrouwen onverstoorbaar en met een goed oog voor de camera's, de rozenkrans. ,,In goede en in slechte tijden, God en het volk staan achter Maradona'', zegt er één.

Tv-journalisten schreeuwen boven het rumoer de laatste medische details naar de kijkers. De hartconditie van Maradona is lichtjes verbeterd maar hij heeft nog steeds een te hoge bloeddruk, een longontsteking en verkeert onverminderd in levensgevaar. Sinds zijn opname, zes uur zondagavond lokale tijd, zenden Argentijnse tv-stations rechtstreeks en onafgebroken uit vanaf de ziekenhuisstoep.

Niemand is in dit land namelijk populairder dan het inmiddels door vraatzucht zo'n veertig kilo te zware `Pluisje'. De in de jaren negentig begonnen tragedie van ,,de grootste aller tijden'', zoals hij hier heet, loopt synchroon met de crisis en de teloorgang van het land dat hij vertegenwoordigt. Als Maradona vecht voor zijn leven, ligt heel Argentinië op de intensive care.

Dat de voetballer – die Argentinië in 1986 wereldkampioen voetbal maakte – al zo'n vijftien jaar zwaar verslaafd is aan cocaïne, heeft zijn sterrenstatus niet geschaad. Het is hoogstens een ongemakkelijk onderwerp. Dat bleek bijvoorbeeld afgelopen vrijdag toen op het jaarlijkse filmfestival van Buenos Aires in bioscoop Cosmos de Nederlandse documentaire over Johan Cruijff (En un momento dado) in première ging. In de film legt de Spaanse lijfarts van Cruijff uit dat de Hollandse voetballer zich uitstekend leende om als ex-roker te waarschuwen voor de gevaren van nicotineverslaving. Het zou bijvoorbeeld ondenkbaar zijn, aldus de dokter, om de wankelmoedige Maradona te gebruiken in een campagne tegen drugsverslaving. Op dat moment werd het pijnlijk stil in de bioscoopzaal.

Na een afwezigheid van één jaar en tien dagen keerde Maradona een maand geleden terug naar Argentinië. Sinds 2000 woont hij op Cuba, waar hij tot nu toe tevergeefs zijn cocaïneverslaving probeerde te overwinnen. Hij is terug om juridische stappen te kunnen ondernemen tegen zijn ex-manager en langjarige beste vriend Guillermo Coppola. ,,Het enige dat we niet hebben gedaan, is de liefde bedreven'', zei de ex-nummer 10 eens over hem. Maar dat was vroeger. ,,Hij heeft het geld verduisterd dat ik voor mijn dochters had gereserveerd en dat was heel veel'', aldus Maradona nu. Het zou gaan om de opbrengst van Diego's afscheidswedstrijd, op 10 november 2001.

De voetballer die op 30 oktober 44 jaar moet worden, praatte vorige week maandag openhartig over zijn talrijke problemen tijdens de talkshow van 's lands populairste tv-presentatrice, Susana Giménez. Hij sprak over zijn eenzaamheid sinds vorig jaar zijn echtgenote en moeder van dochters Dalma en Gianina opstapte. De inmiddels kogelronde sportman – ik ben veranderd in een voetbal, dolde hijzelf onlangs – transpireerde veel, maar maakte geen bijzonder ongezonde indruk. Hij stond na afloop van het vraaggesprek nog gezellig champagne te toasten met de andere gast, Julio Iglesias.

Volgens verscheidene Argentijnse tv-stations is Maradona ingestort omdat hij de hele nacht van zaterdag op zondag doorbracht in de disco van een vriend. Vervolgens ontbeet hij met zijn dochters en vertrok hij om de voetbalwedstrijd van zijn club Boca Juniors tegen Nueva Chicago (2-0) bij te wonen. Op de foto's die tijdens de wedstrijd van Maradona in de skybox zijn gemaakt, ziet hij er bedrukt uit. Hij zou te veel cocaïne hebben gebruikt.

De lijfarts van Maradona, de 59-jarige cardioloog Alfredo Cahe, heeft cocaïnegebruik tegengesproken. De dokter heeft de voetballer naar eigen zeggen de afgelopen weken dagelijks gecontroleerd in het Argentijnse buitenhuis waar hij logeert. Daarbij was niets bijzonders gebleken.

Het gerucht van overmatig cokegebruik wordt gevoed door de gebeurtenissen van vier jaar geleden. Toen overkwam Maradona precies hetzelfde in Punta del Este, een luxueuze badplaats in buurland Uruguay waar de gegoede Argentijn traditioneel zijn vakantie feestend doorbrengt. De politie maakte destijds bekend dat na onderzoek was vastgesteld dat Maradona cocaïne had gebruikt. De eerste keer dat Maradona's cocaïneverslaving naar buiten kwam, was in 1991 toen hij na een wedstrijd van zijn club Napoli positief werd bevonden. In 1997 stopte de professionele carrière van de man die 695 officiële wedstrijden speelde en daarin 353 doelpunten maakte.

Het wachten is nu op het volgende medische bulletin dat vandaag later op de middag Nederlandse tijd bekend zal worden. Tot die tijd beheerst Maradona het nieuws. Zelfs de verkeersinformatie opende gisteravond met Diego. Er waren alleen opstoppingen in de Avenida Pueyrredón vanwege de voetbalbedevaart voor de deur van het in die straat gelegen ziekenhuis.