Corus is sceptisch over uitspraken van Rus Oesmanov

Staalconcern Corus zet vraagtekens bij de uitspraak van de Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov dat oud-bestuurder Aad van der Velden, die door Oesmanov is voorgedragen als commissaris, onafhankelijk is. Volgens Corus heeft Oesmanov, die 13,4 procent van de aandelen bezit, in diverse verklaringen aangegeven uit te zijn op invloed op het bestuur van Corus. ,,Hij spreekt zichzelf tegen'', aldus een woordvoerder.

Ook de verklaring van Oesmanovs beleggingsmaatschappij Gallagher Holdings dat Oesmanov geen commerciële banden met Corus nastreeft, is twijfelachtig volgens Corus. ,,We hebben besprekingen met hem gevoerd over de levering van ijzererts. Dat valt voor ons niet te rijmen met de verklaring van Gallagher.''

Een zegsman van Gallagher zegt Corus vooral als belegging te zien. ,,Wij zijn in de eerste plaats een financiële partij. Ons doel is de beurskoers van Corus omhoog te krijgen.'' Over Corus' twijfels aan de onafhankelijkheid van Van der Velden zegt Gallagher dat Oesmanov na gesprekken met Corus juist heeft besloten af te zien van een eigen vertegenwoordiger in het Corus-bestuur. ,,Wij hebben half maart gezegd dat wij directe invloed op het Corus-bestuur wilden, maar omdat Corus daar grote bezwaren tegen had, hebben we een onafhankelijke kandidaat voorgedragen.''

Volgens Gallagher is Van der Velden ,,volstrekt onafhankelijk'' en vertegenwoordigt hij niet de belangen van Oesmanov. Hij is voorgedragen wegens zijn ,,buitengewone kennis van de staalindustrie'' en omdat hij ,,aanzienlijk respect geniet binnen Corus Nederland''. Van der Velden was tot 1999 bestuurder bij Hoogovens en na de fusie met British Steel ook bij Corus, waar hij na negen maanden vertrok.

Gallagher is ontstemd dat Corus vorige week de kandidatuur van Van der Velden van de hand wees. ,,Dat getuigt van een arrogante opstelling tegenover de aandeelhouders, zeker tegenover een grote aandeelhouder zoals wij.'' Gallagher hoopt donderdag op de aandeelhoudersvergadering onder meer op steun van Nederlandse aandeelhouders voor de benoeming van Van der Velden. ,,Wij hopen alleen dat zij wel de moeite nemen om naar Londen te komen.''