Chocolade shortbread

Er zijn heel veel verschillende manieren om Schots shortbread te maken. Na gesprekken met Schotten heb ik in ieder geval ontdekt dat iedere Schotse kokkin haar eigen versie als de beste beschouwt. Het oorspronkelijke shortbread is eigenlijk een mooi dik korstdeeg dat wordt gemaakt met een deel suiker op twee delen boter en drie delen bloem. Soms wordt het deeg net als in dit recept in een vorm gedrukt en als een soort cake geserveerd, maar er kunnen ook kleinere koekjes van gebakken worden. De soort bloem kan ook variëren, van cakemeel tot maïzena en rijstmeel. Hier is het eerste van een paar recepten voor shortbread.

Verwarm de oven voor op 175° C.

Laat de chocolade smelten in de bovenkant van een au bain-mariepan, of 1 tot 2 minuten in een magnetron op 100 procent (750 watt). Laat de chocolade iets afkoelen.

Doe de boter en poedersuiker in een kom en klop met een elektrische handmixer tot een romig mengsel. Spatel er de afgekoelde chocolade door. Zeef de poedersuiker met de cacao, bloem en maïzena boven het boter-chocolademengsel en meng alles snel en luchtig met uw vingertoppen tot het mengsel net samenhangt.

Bekleed een taartvorm van circa 23 centimeter met bakpapier. Doe er het deeg in en druk het uit tot het oppervlak mooi glad is en stevig aanvoelt. Strooi er de fijne tafelsuiker over. Kerf het deeg licht in met een scherp mes om punten te maken, zodat u de shortcake na het bakken makkelijk in punten kunt breken.

Zet de taartvorm 25 minuten in de oven en dek het shortbread voor de laatste 10 minuten met aluminiumfolie af. Het shortbread zal nog zacht aanvoelen wanneer u het uit de oven neemt. Laat het shortbread afkoelen tot het stevig genoeg is om uit de vorm te nemen. Laat het verder op een rooster afkoelen.

Dit shortbread is heerlijk met verse rijpe vruchten van het seizoen als peren, aardbeien of kersen, en/of een glaasje PX-sherry, een donkere, zoete sherrysoort, of een glas banyuls, een vin doux naturel die voor chocolade gemaakt lijkt te zijn.

Morgen: zoetzure salade.