Akzo verkoopt meer verf, winst licht gedaald

Chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel wist het afgelopen kwartaal flink meer verf te verkopen. Maar de omzet van zijn medicijnen, jarenlang Akzo's groeimotor, bleef tegenvallen.

,,Onze farmadivisie zit in turbulente tijden'', zei financieel directeur Fritz Fröhlich vandaag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Medicijndochter Organon kampt al ruim een jaar met een dalende omzet, sinds het patent op het antidepressivum Remeron in de Verenigde Staten is afgelopen. Ook Diosynth, dat ingrediënten voor medicijnen maakt, heeft het moeilijk omdat de markt kampt met overcapaciteit. Alleen bij Intervet, dat medicijnen en vaccins maakt voor dieren, groeide de omzet het afgelopen kwartaal.

Toch steeg het bedrijfsresultaat van de farmadivisie met 10 procent naar 155 miljoen euro, met name nadat bij Organon en Diosynth samen ruim duizend arbeidsplaatsen zijn geschrapt.

De omzet van Akzo Nobel in het eerste kwartaal kwam uit op 3,1 miljard euro, een afname van 5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 4 procent tot 133 miljoen euro. Het jongste winstcijfer is gedrukt door eenmalige lasten van 43 miljoen euro. Deze hebben onder meer betrekking op de sluiting van een medicijnenfabriek in de staat New Jersey in de Verenigde Staten. Ook heeft Akzo voor 28 miljoen dollar schikkingen getroffen met concurrenten die goedkope versies van het antidepressivum Remeron op de markt brengen.

Akzo wist met name in Azië en de VS meer verf te verkopen. Maar door negatieve valutaeffecten en de verkoop van een onderdeel (Impregnated Papers) daalde de omzet van de divisie toch met 2 procent naar 1,2 miljard euro. Door bezuinigingen, met name het schrappen van banen, steeg het bedrijfsresultaat met 17 procent naar 82 miljoen euro.

Bij de divisie chemicaliën daalde het bedrijfsresultaat met 4 procent tot 93 miljoen euro. Hoewel de divisie flink op kosten heeft bespaard door duizenden banen te schrappen, woog dat niet op tegen de negatieve valutaeffecten en hoge grondstofprijzen.

Voor dit jaar verwacht Akzo dat de winst vóór incidentele lasten lager uitkomt dan in 2003. Die bedroeg toen 811 miljoen euro.