50.000 baby's dood door vals melkpoeder

Dat de Chinese gewoonte om alles wat los en vast zit na te maken tot heel gruwelijke gevolgen kan leiden, blijkt uit het bericht waar onder meer de Engelstalige China Daily vandaag mee kwam. In het oosten van China zijn het afgelopen jaar zo'n vijftig- à zestigduizend zuigelingen omgekomen omdat zij namaak-melkpoeder te drinken kregen dat vrijwel geen voedingswaarde had.

De baby's kregen wel een heel groot hoofd, maar hun lichamen raakten uitgeteerd, en uiteindelijk stierven zij aan ondervoeding. Het aantal slachtoffers kan nog verder oplopen, want het onderzoek naar de oorsprong en de distributie van het melkpoeder is nog niet afgerond.

Het poeder is verkocht in Fuyang, in de arme centraal-Chinese provincie Anhui, waar het product onder verschillende merken heel goedkoop werd aangeboden.

De zaak heeft in China tot zo veel verontwaardiging geleid dat zelfs China's premier Wen Jiabao zich ermee is gaan bemoeien. Hij roept op tot ,,een grondig onderzoek en zware straffen', en de overheid heeft inmiddels inspecteurs naar Fuyang gestuurd. Sommigen zien daarin een teken dat de overheid de ongebreidelde en vaak gewetenloze namaak in het land nu echt serieus wil gaan aanpakken. Daarbij krijgt niet het illegale kopiëren van cd's en dure merkblouses de prioriteit, maar eerder het voorkomen van namaak van medicijnen, van alcohol en van andere voedingsmiddelen.

Maar er is nog een lange weg te gaan. Want waar vraag is, is aanbod, en het is vrijwel onmogelijk geworden om tussen alle goedkope en dure namaak die in China wordt aangeboden nog te weten wat echt is en wat niet.

Gerectificeerd

Chinese baby's

Het artikel 50.000 baby's dood door vals melkpoeder (20 april, pagina 5) meldt dat vorig jaar vijftig- tot zestigduizend zuigelingen in het oosten van China omkwamen door poedermelk met lage voedingswaarde. Het gaat om vijftig tot zestig baby's.