Witte Huis opent aanval op Irak-boek

De regering-Bush is een frontaal offensief begonnen tegen het boek Plan of Attack van Bob Woodward. Anders dan het boek beschrijft, heeft de president níet in december 2001 al gekozen voor een oorlog tegen Irak.

Dat heeft Condoleezza Rice, de Nationale Veiligheidsadviseur van president Bush, gezegd.

Ook andere, anoniem gebleven hoge medewerkers van het Witte Huis ondersteunden gisteren de tegenaanval. Het boek van de door het Watergate-schandaal beroemd geworden Washington Post-verslaggever ligt vandaag pas in de winkel, maar nadat het persbureau Associated Press eind vorige week een exemplaar had bemachtigd, kwam een reeks van berichten los met details uit het boek.

Woodwards krant begon zaterdag aan de publicatie van een serie van vijf publicaties van flinke fragmenten uit het boek. Vandaag brengt de krant de tweede aflevering daarvan. Die is te lezen op de website van de krant: www.washingtonpost.com.

Adviseur Rice ontkende gisteren op de televisie ook dat de verhouding tussen minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en vice-president Dick Cheney zo slecht is als het boek beschrijft. De twee zouden vrijwel niet meer met elkaar spreken. Volgens Rice heeft zij met hen samen verschillende keren geluncht en de verhouding tussen beide mannen was naar haar waarneming meer dan uitstekend.

Zo was het volgens haar ook niet juist dat de president sleutelfiguren in zijn kabinet niet raadpleegde of direct inlichtte over zijn beslissing om Saddam Hussein met militaire middelen te verdrijven. De president gaf minister van Defensie Rumsfeld wel vroegtijdig instructie plannen te maken maar vroeg hem noch Colin Powell ronduit om hun mening over de vraag: aanvallen of niet? Powell zou het later hebben gehoord dan de Saoedische ambassadeur prins Bandar. Onjuist, aldus Rice.

De waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat John Kerry greep Woodwards 443 pagina's tellende boek aan om gisteren te constateren dat president Bush niet alleen een groot deel van de wereldopinie van zich heeft vervreemd en het Amerikaanse volk misleidde, maar ,,zelfs leden van zijn eigen regering heeft misleid''. Volgens Kerry zou het wel eens een nieuwe president kunnen vergen voordat het vertrouwen in Amerika weer kan worden hersteld.

De anonieme reacties op het Witte Huis richtten zich vooral tegen minister Powell, die wordt aangewreven dat hij zich altijd distantieert van een politieke lijn wanneer de zaken mislopen: ,,Dat is zo'n soap opera met hem'', citeert The New York Times zo'n verdediger van de president. Een Powell-getrouwe zegt daarop: ,,Zij kunnen Colin Powell toch niet aanwrijven dat hij gelijk had?'' In het boek wordt zo uitvoerig uit de doeken gedaan waar Powell allemaal voor waarschuwde dat wordt aangenomen dat hij een belangrijke bron van Woodward is geweest. Het State Department wilde gisteren niet reageren op die veronderstelling.